Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Británia dosiahla s EÚ dohodu o pravidlách pre Severné Írsko: Sunak oznámil koniec kontrol tovaru EÚ

Rishi Sunak prichádza na stretnutie s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou
Rishi Sunak prichádza na stretnutie s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pondelok po prílete do Londýna uviedla, že chce s Britániou otvoriť novú kapitolu diplomatických vzťahov.

Európska komisia v nedeľu potvrdila, že britský premiér Rishi Sunak a von der Leyenová sa v pondelok stretnú, aby prediskutovali zmeny v tzv. severoírskom protokole z dohody o brexite. Šéfka exekutívy EÚ v nedeľu o tomto telefonicky hovorila aj s írskym premiérom Leom Varadkarom. "Teším sa, že prevrátime stránku a otvoríme novú kapitolu s naším partnerom a priateľom," uviedla von der Leyenová na Twitteri pred stretnutím so Sunakom, na ktorom sa obe strany pokúsia dokončiť podrobnosti novej dohody o obchodných pobrexitových vzťahoch pre Severné Írsko.

Protokol o Írsku a Severnom Írsku, ktorý bol prerokovaný v rovnakom čase ako dohoda o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie (dohoda o brexite), de facto zachováva britskú provinciu Severné Írsko v rámci jednotného trhu Európskej únie. Dokument, ktorý v roku 2020 podpísal vtedajší britský premiér Boris Johnson, stanovuje, že s cieľom zabrániť opätovnému zavedeniu fyzickej hranice medzi provinciou Severné Írsko a Írskou republikou (člen EÚ), ktorá by ohrozila Veľkopiatkovú mierovú dohodu z roku 1998, sa v severoírskych prístavoch budú vykonávať colné kontroly, a to aj pre tovar prichádzajúci z Veľkej Británie. Britská strana však následne odmietla zaviesť viaceré kontroly tovarov a kritizovala Európsku úniu za príliš prísnu implementáciu severoírskeho protokolu, čo podľa Londýna ovplyvňuje podnikanie v Severnom Írsku a prehlbuje patovú politickú situáciu v tejto provincii.

Za eurokomisiu viedol rokovania s Londýnom o tejto otázke jej podpredseda a slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. Podľa jeho predošlého vyhlásenia je snaha oboch strán dospieť ku konečnej dohode ešte pred 25. výročím podpísania Veľkopiatkovej dohody. Podľa týždenníka Politico veľvyslanci členských krajín pri EÚ by sa v pondelok popoludní mali v Bruseli stretnúť so Šefčovičom, aby po spoločnom vystúpení von der Leyenovej a Sunaka podpísali dohodu s britskou stranou.

Británia dosiahla s EÚ dohodu o pravidlách pre Severné Írsko pre brexite

Spojené kráľovstvo v pondelok oznámilo, že dosiahlo s Európskou úniou dohodu o vyriešení obchodného sporu týkajúceho sa Severného Írska, ktorý viedli po brexite. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Rokovania o protokole brexitovej zmluvy o Írsku a Severnom Írsku trvali viac než rok, pripomína AFP. Tento spor naštrbil vzájomné vzťahy a tiež ohrozuje výsledky desaťročí mierového procesu v Severnom Írsku. Britský premiér Rishi Sunak a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dosiahli dohodu na zámku Windsor západne od Londýna.

Dohoda je začiatok novej kapitoly

Nová dohoda o vyriešení obchodného sporu týkajúceho sa Severného Írska, ktorý viedli po brexite Británia a EÚ, je začiatkom novej kapitoly vo vzťahoch. Uviedli to v pondelok britský premiér Rishi Sunak a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. TASR správu prevzala z webovej stránky Sky News.

"Dosiahli sme rozhodujúci prelom," povedal Sunak na spoločnej tlačovej konferencii s von der Leyenovou. "Je to začiatok novej kapitoly v našich vzájomných vzťahoch," pokračoval britský premiér. Oznámil, že pôvodný tzv. severoírsky protokol je zmenený a nová dohoda nesie názov windsorský rámec (Windsor Framework). "Dnešná dohoda je o zachovaní krehkej rovnováhy a načrtnutí novej cesty vpred pre obyvateľov Severného Írska," dodal Sunak. Pripomenul, že rokovania neboli vždy jednoduché a vyjadril poďakovanie von der Leyenovej.

Koniec kontrol tovaru EÚ v Írskom mori

Colné kontroly sa už nebudú vzťahovať na tovar, ktorý do Severného Írska prichádza z ostatných častí Spojeného kráľovstva cez Írske more a je určený pre severoírsky trh. Oznámil to v pondelok britský premiér Rishi Sunak v spojitosti s novou dohodou medzi Britániou a EÚ. Informovala o tom agentúra DPA.

"Tovar určený pre Severné Írsko pocestuje novou zelenou trasou a špeciálna červená trasa bude pre tovar, pri ktorom hrozí riziko presunu do EÚ," povedal premiér na spoločnej tlačovej konferencii s predsedníčkou EK Ursulou von der Leyenovou.

Nová dohoda podľa neho "odstránila akýkoľvek náznak hranice v Írskom mori". Právo Európskej únie sa na základe novej dohody na Severné Írsko bude vzťahovať len v prípadoch, keď je to nevyhnutné na zabránenie vzniku tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskom a umožnenie prístupu podnikov zo Severného Írska na trh EÚ. Súčasťou dohody je podľa Sunaka tiež opatrenie, ktoré Belfastu umožní zastaviť v Severnom Írsku platnosť akejkoľvek budúcej legislatívy EÚ, ktorá by tomuto regiónu škodila.

Viac o téme: VzťahyBritániaUrsula von der LeyenováBrexitRishi Sunak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu