Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNE Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na Putina za činy na Ukrajine

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

HAAG - Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu vydal v piatok zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina pre jeho činy na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP. Správu aktualizujeme.

VIDEO Rusi útočia na Kyjev kamikadze dronmi

Rusi útočia na Kyjev kamikadze dronmi (Zdroj: Facebook/Phillip E Hill)

aktualizované 21:45 Zelenskyj označil zatykač na Putina za "historické rozhodnutie" 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil v piatok "historické" rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu (ICC) vydať zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnové zločiny na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

"Historické rozhodnutie, ktorým sa začne historická zodpovednosť," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Facebook. ICC v piatkovej tlačovej správe uviedol, že zatykač vydáva aj na prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Podľa súdu existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že Putin a Ľvovová-Belovová sú zodpovední za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva, konkrétne detí, a ich nezákonný presun z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska.

"Bez rozkazu najvyššieho vodcu teroristického štátu by takúto zločinnú operáciu nebolo možné uskutočniť," poznamenal vo vyhlásení Zelenskyj. Zároveň poďakoval tímu prokurátora ICC Karima Khana, ktorý v marci štvrtýkrát navštívil Ukrajinu. "Ďakujem tímu prokurátora Karima Khana, Medzinárodnému trestnému súdu a všetkým na celom svete, ktorí nám pomáhajú bojovať za spravodlivosť," uviedol ukrajinský prezident.

"Medzinárodné právo zakazuje okupačným mocnostiam premiestňovať civilistov z územia, na ktorom žijú, na iné územia. Na deti sa na základe Ženevského dohovoru vzťahuje osobitná ochrana," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré po vydaní zatykača zverejnil ICC v Haagu."S deťmi nemožno zaobchádzať ako s vojnovou korisťou," dodal predseda ICC, poľský sudca Piotr Hofmanski.

aktualizované 20:55 Petr Pavel o Putinovi

aktualizované 20:50 Zatykač na Putina je začiatkom pohnutia Ruska k zodpovednosti za Ukrajinu

Zatykač vydaný Medzinárodným trestným súdom (ICC) na ruského prezidenta Vladimira Putina je podľa šéfa diplomacie Európskej únie Josepa Borrella len začiatkom pohnutia Ruska k zodpovednosti za "zločiny a krutosti" páchané na Ukrajine, píše agentúra Reuters. Rozhodnutie okrem Borrella privítali okrem iného aj ukrajinskí predstavitelia.

"Toto je dôležité rozhodnutie pre spravodlivosť vo svete aj pre ľudí na Ukrajine. Je to len začiatok procesu, ktorý privedie Rusko a jeho vedenie k zodpovednosti za zločiny a zverstvá páchané na Ukrajine. Beztrestnosť nemôže existovať," citovala Borrella agentúra AFP.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (2)
Josep Borrell  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Viac o téme: ZatykačICCVladimir PutinVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu