Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Krajiny EÚ sa na výročie invázie dohodli na 10. balíku sankcií voči Rusku

(Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin Pool, Getty Images)

BRUSEL - Krajiny Európskej únie sa v piatok dohodli na uvalení nových sankcií na Rusko. V poradí už desiaty balík sankcií voči Moskve zavádzajú pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA odvolávajúcej sa na diplomatické zdroje.

Informáciu následne potvrdilo aj švédske predsedníctvo v Rade Európskej únie, uvádza agentúra AFP. Desiaty balík podľa vyhlásenia Štokholmu obsahuje "cielené obmedzenia voči jednotlivcom a subjektom, ktoré podporujú vojnu (na Ukrajine), šíria propagandu alebo doručujú drony, ktoré Rusko (následne) používa vo vojne" na Ukrajine. Balík podľa diplomatov, ktorých cituje DPA, obsahuje aj ďalšie obmedzenia týkajúce sa obchodu.

Rokovania trvali dlhšie, než sa očakávalo. Dôvodom boli podľa slov diplomatov najmä snahy Poľska presadiť prísnejšie obmedzenia týkajúce sa dovozu syntetického kaučuku z Ruska. Taliansko túto požiadavku zablokovalo. Podľa vyjadrenia nemenovaného poľského diplomata s tým Varšava napokon súhlasila, avšak pod podmienkou, že sa dovoz syntetického kaučuku do EÚ bude pravidelne monitorovať. Nové sankcie vstúpia do platnosti v sobotu - po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Viac o téme: SankcieRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu