Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Filipínsky prezident ubezpečuje: Neprídeme ani o centimeter nášho územia

 Ferdinand Marcos
Ferdinand Marcos (Zdroj: SITA/AP Photo/Aaron Favila, File)

MANILA - Filipínsky prezident Ferdinand Marcos mladší v sobotu vyhlásil, že Filipíny "neprídu ani o centimeter svojho územia". Uviedol to v reakcii na zvyšujúce sa napätie medzi Manilou a Pekingom a "agresívne správanie Číny" vo vodách Juhočínskeho mora, na ktoré si robia nárok viaceré krajiny regiónu. Informovala agentúra Reuters.

"Toto geopolitické napätie je v rozpore s našimi ideálmi mieru a ohrozuje tiež bezpečnosť a stabilitu Filipín, regiónu i celého sveta," vyhlásil Marcos. Dodal, že "Filipíny budú aj naďalej pokračovať v presadzovaní svojej územnej integrity a zvrchovanosti v súlade s filipínskou ústavou a medzinárodným právom". Uviedol tiež, že Manila bude pri dosahovaní tohto cieľa spolupracovať so susednými krajinami.

Marcos si v utorok predvolal čínskeho veľvyslanca v Manile v súvislosti s incidentom v Juhočínskom mori, pri ktorom čínska pobrežná stráž zasiahla filipínske hliadkovacie plavidlo vojenským laserom. Prezident vyjadril znepokojenie nad "narastajúcou frekvenciou a intenzitou zásahov Číny proti lodiam filipínskej pobrežnej stráže a filipínskym rybárom".

Manila len za uplynulý rok podala takmer 200 diplomatických sťažností na agresívne správanie Číny v Juhočínskom mori, ktoré si komunistická vláda v Pekingu prakticky celé nárokuje. Proti jej nárokom sú Filipíny, Taiwan, Vietnam, Brunej i Malajzia.Medzinárodný súdny dvor v Haagu v roku 2016 zrušil nároky Pekingu na takmer celú obchodnú cestu v Juhočínskom mori. Čína sa na haagskom súdnom pojednávaní nezúčastnila a rozhodnutie súdu neuznáva.

Viac o téme: FilipínyPekingManilaFerdinand Marcos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu