Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Náčelník českého Generálneho štábu vyriekol hrozivé slová: Musíme sa pripraviť na vojnu Ruska s NATO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

PRAHA - Či sa nám to páči alebo nie, musíme sa pripravovať na možný stret medzi Ruskom a NATO. Aj keby išlo o horizont 10 až 15 rokov, táto potreba je urgentná. Len tak sa dá vojne, ktorú nechceme, vyhnúť. V utorok to na veliteľskom zhromaždení vyhlásil náčelník Generálneho štábu Armády ČR Karel Řehka, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Západ by sa mal usilovať o víťazstvo Ukrajiny, no bez ohľadu na výsledok musí počítať s tým, že Rusko preň zostane hrozbou. Bude naďalej nebezpečné, možno frustrované a plné túžby pomstiť sa. "Nesmieme premárniť ani deň," vyhlásil náčelník.

Na vojnu v Európe sa podľa neho nestihneme pripraviť, ak sa nezačne už v mieri

"Tri dekády  slobody, mieru a bezpečia zažívame prvýkrát a z hľadiska našej novodobej histórie je to skôr anomália než pravidlo," povedal Řehka s tým, že to nemožno považovať za samozrejmé. Na vojnu v Európe sa podľa neho nestihneme pripraviť, ak sa nezačne už v mieri. "Ak by vypukol konflikt medzi Alianciou a Ruskom, budeme jeho aktívnym účastníkom od prvej minúty. Veľká časť našej armády odíde bojovať podľa aliančných obranných plánov," načrtol hypotetickú situáciu. Česká armáda by na to podľa neho nestačila a na rade by bola mobilizácia.

"Život každého občana ČR sa okamžite obráti naruby. Všetko bude inak. Znie to hrozne? Áno. Ale poďme si popravde popisovať, čo by sa stalo. Buďme naozaj radi, že sme súčasťou najsilnejšej vojenskej aliancie, že na obranu nie sme sami," povedal Řehka a dodal, že tým nechce strašiť spoločnosť.

Černochová vyhlásila, že do poslednej chvíle verila v diplomatické vyriešenie krízy na východe

Česká ministerka obrany Jana Černochová vyhlásila, že do poslednej chvíle verila v diplomatické vyriešenie krízy na východe. "Udalosti minulého roka úplne zmenili bezpečnostnú situáciu od druhej svetovej vojny. V tú chvíľu bolo jasné, ako veľmi sme za posledných 30 rokov zaspali," vyhlásila.

Českú armádu chce dostať "do 21. storočia". Pripomenula, že rezort prebrala podfinancovaný a s technikou z minulého storočia. Po  takzvanej politike všetkých azimutov vyzdvihla zblíženie vzťahov so Spojenými štátmi. Prvé vrtuľníky Venom a Viper by od USA malo Česko dostať budúci mesiac. Pokračuje tiež rokovanie o nákupe nadzvukových lietadiel 5. generácie. "Blížime sa k podpisu zmluvy DCA," dodala. Černochová chce osloviť mladú generáciu a armáda preto chystá nábor. "Zďaleka nám nechýbajú len vojaci, my potrebujeme rozšíriť aj naše aktívne zálohy," doplnila ministerka.

Viac o téme: VojnaMobilizáciaRuskoNATOKarel Řehka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu