Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

EÚ zriadi pracovnú skupinu pre využitie zmrazeného ruského majetku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Európska únia zriadi "pracovnú skupinu", ktorá preskúma, ako sa môže zmrazený ruský majetok využiť na obnovu Ukrajiny. V utorok to oznámilo švédske predsedníctvo v Rade Európskej únie. Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN.

Skupina urobí "právnu, finančnú, ekonomickú a politickú analýzu možností, ako využiť zmrazený ruský majetok", napísalo švédske predsedníctvo v oznámení.  V rámci tejto práce bude treba získať "jasnejší obraz" o tom, kde sa nachádza majetok vlastnený ruským štátom a aká je jeho celková hodnota.

"V zásade je nesporná jedna vec: Rusko musí zaplatiť rekonštrukciu Ukrajiny. Zároveň to prináša ťažké otázky. Musí to byť v súlade s právom EÚ a s medzinárodným právom a na to v súčasnosti neexistuje stanovený vzor," uviedol švédsky premiér Ulf Kristersson.

Pracovnej skupine EÚ bude predsedať Anders Ahnlid, generálny riaditeľ švédskej Národnej rady pre obchod. Švédsko v súčasnosti predsedá Rade EÚ, táto funkcia každých šesť mesiacov rotuje medzi členskými štátmi EÚ.

Viac o téme: MajetokRuskoPracovná skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu