Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

VOJNA na Ukrajine Deň tristopäťdesiaty siedmy (15. februára 2023)

Vojna na Ukrajine
Vojna na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že situácia na frontovej línii na východe Ukrajiny je naďalej "extrémne zložitá". Informovali o tom agentúry AFP a DPA. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 356

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 356 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:57 Potvrdené zabitie pri ruskom raketovom útoku na Pokrovsk. Pri útoku utrpelo zranenia 11 ďalších ľudí, pričom jeden z nich je v kritickom stave, napísal v Telegrame guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

21:45 Holandsko presunie na Ukrajinu 20 tisíc munície pre nemecké tanky Leopard 2Oznámila to šéfka tamojšieho ministra obrany Kajsa Ollongrenová.Holandsko je tiež pripravené poskytnúť náhradné diely pre tanky a zorganizovať výcvik pre armádu.

20:49 Nemecký minister: Ukrajina dostane menej tankov Leopard, ako bolo sľúbené. Západní spojenci nebudú môcť dodať Ukrajine dva plné prápory tankov Leopard 2, ako predtým sľúbili, povedal nemecký minister obrany Boris Pistorius.

20:36 Do nemocnice v Starobilsku hlásilo príchod 20 kamiónov plných zranených ruských vojakov. Pozorovanie v okupovanom meste naznačuje nezvyčajne vysoký počet obetí v oblasti, Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl

20:30 Obec Vatutino v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny premenovali na počesť generála Valerija Zalužného, vrchného veliteľa ukrajinskej armády. 

 Obec sa bude volať Zalužnoje, čím poslanci regionálneho zastupiteľstva v Charkovskej oblasti odobrili iniciatívu miestnej obecnej rady. Doterajší názov obec niesla na počesť sovietskeho generála Nikolaja Vatutina, ktorý počas druhej svetovej vojny velil operáciám Červenej armády na Ukrajine.

20:22 Ruský prezident Vladimir Putin si musí uvedomiť, že vo svojej vojne na Ukrajine nie je schopný zvíťaziť. V stredu sa tak vyjadril generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. 

"Ruský prezident Vladimir Putin takmer rok od (začiatku) svojej brutálnej invázie nedáva najavo, že je pripravený na mier," povedal Stoltenberg. "Práve naopak, spúšťa nové ofenzívy a cieli na civilistov, mestá a kritickú infraštruktúru," dodal na spoločnej tlačovej konferencii s poľským prezidentom Andrzejom Dudom v Bruseli.

"Putin si musí uvedomiť, že nedokáže zvíťaziť a preto musíme aj naďalej rýchlo dodávať Ukrajine zbrane a strelivo," povedal Stoltenebrg. Dodal, že Ukrajinci to potrebujú na opätovné získanie územia a udržanie sa ako nezávislá krajina v Európe.

19:14 Ruské špionážne balóny zostrelili nad hlavným mestom. Nad Kyjevom bolo odhalených asi šesť špionážnych balónov, z ktorých "väčšina" bola zostrelená, informovala 15. februára vojenská správa mesta Kyjev.

Balóny mali pravdepodobne za cieľ identifikovať a vyčerpať ukrajinské sily protivzdušnej obrany.

18:55 Zelensky o Bakhmutovi: 'Je to ťažké, ale držíme sa.' Prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že najťažšie bojové situácie sú teraz pri Bakhmute a Vuhledare v Doneckej oblasti, no ukrajinskí vojaci sa držia a spôsobujú ruským silám maximálne straty.

18:26 Členské krajiny Severoatlantickej aliancie sa rozhodli zvýšiť výrobu delostreleckej munície, ktorej zásoby sa zmenšili po ruskej invázii na Ukrajinu. Povedal to v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po dvojdňovom stretnutí ministrov obrany krajín Aliancie.

"Veci sa už dejú, no... musíme ešte viac zintenzívniť (výrobu), pretože je veľmi potrebné dodať Ukrajine muníciu," uviedol Stoltenberg. Krajiny ako Spojené štáty, Francúzsko, Nemecko či Nórsko už v tomto smere podpísali kontrakty. Umožní im to dopĺňať vlastné zásoby a zároveň muníciu aj naďalej dodávať Kyjevu.

18:12 Švédsko poskytne Ukrajine samohybné delá Archer, viac ako 50 bojových vozidiel pechoty a protitankové zbrane. Uviedol to predseda vlády krajiny na stretnutí s Volodymyrom Zelenským.

17:26 Na oblohe nad Kyjevom bolo videných šesť ruských balónov, uviedla agentúra Reuters. Väčšinu z nich zostrelili ukrajinské sily protivzdušnej obrany. Balóny pravdepodobne mohli niesť rohové reflektory a prieskumné vybavenie.

17:16 Kyjevská vojenská správa v stredu uviedla, že nad Kyjevom spozorovala šesť ruských balónov. Väčšinu z nich zostrelila protivzdušná obrana. Informuje o tom správa agentúry Reuters.

Vojenská správa v príspevku na platforme Telegram napísala, že balóny mohli byť vybavené sledovacími zariadeniami. Incident sa podľa hovorcu ukrajinských vzdušných síl Jurija Ihnata stal v stredu, keď v Kyjeve zneli poplašné sirény. "Podľa informácií, ktoré sa teraz spresňujú, išlo o balóny poháňané silou vetra," napísala vojenská správa. Pravdepodobne mali slúžiť na zmätenie ukrajinskej protivzdušnej obrany.

16:48 Ukrajina sa stane členom Severoatlantickej aliancie, ale teraz je jej hlavnou úlohou vyhrať vojnu s Ruskom, aby si zachovala suverenitu Ukrajiny, povedal Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii v Bruseli po stretnutiach ministrov obrany aliancie.

16:36 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov zostane na svojom poste napriek tomu, že mu predpovedali rezignáciu. Podľa ministra ho o zotrvanie požiadal prezident Zelenskyj.

16:08 Konflikt na Ukrajine "poskytuje NATO nový cieľ" a východnú Európu popohnal k tomu, aby sa začala zbavovať vybavenia z čias Sovietskeho zväzu. Uviedol to v stredu Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie (IISS) vo svojej výročnej správe. Informuje o tom správa z agentúry AFP a webová stránka inštitútu.

IISS vo výročnej správe Military Balance pripomenul, že rozsiahla ruská invázia na Ukrajinu pretvára bezpečnostné prostredie v Európe a jej následky sa prejavujú aj v ďalších častiach sveta. Približne 20 európskych krajín v reakcii na kroky Ruska oznámilo, že svoje výdavky na obranu zvyšujú okamžite alebo sa k tomu zaviazali v dlhšom časovom období.

16:01 Krajiny NATO zvýšia podporu Ukrajine.Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že členovia aliancie sa na stretnutí ministrov obrany členských krajín NATO zaviazali k novým záväzkom podporovať Ukrajinu ťažkou technikou a vojenským výcvikom.

15:29 Európska komisia oficiálne oznámila 10. balík sankcií proti Rusk

Ruským občanom môže byť zakázané zastávať vedúce pozície v strategicky dôležitých európskych spoločnostiach.

Sankcie sa dotknú propagandistov Putinovho režimu a vojnových štváčov.

 

14:22 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu povedal, že Západ sa v premene Ukrajiny "na rusofóbnu základňu" už dostal "do bodu, z ktorého niet návratu". Budúcnosť ruskej zahraničnej politiky podľa jeho slov tkvie v ukončení dominancie Západu v medzinárodnom živote.

Lavrov sa takto vyjadril v prejave v ruskej Štátnej dume, Informujeo tom správa denníka The Guardian. Politika Západu podľa jeho slov spočíva už mnoho rokov v "obmedzovaní (vplyvu) Ruska" vrátane rozširovania hraníc NATO a "premeny bratskej Ukrajiny na protiruskú, rusofóbnu vojenskú základňu".

Nemecko, Francúzsko a Poľsko zároveň šéf ruskej diplomacie obvinil zo schvaľovania "krvavého štátneho prevratu", ku ktorému došlo podľa jeho slov "v Kyjeve vo februári 2014 pod vyslovene nacistickými a rasistickými heslami".

13:35 Európska únia zavedie proti Rusku desiaty balík sankcií, aby ho potrestala za už rok trvajúcu vojnu na Ukrajine, v rámci ktorej útočí aj na civilistov. Oznámila to v stredu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, informuje spravodajca TASR.

12:55 Rusko odmietlo obvinenia Spojených štátov o únosoch ukrajinských detí na Moskvou ovládané územia a označilo ich za "absurdné". TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Ruské veľvyslanectvo v USA v stredu uviedlo, že tieto deti a ich príbuzní boli odvezení do bezpečia skôr, ako sa začne útok ukrajinských ozbrojených síl.

12:40 Šéfka európskej komisie Ursula von der Leyenová ocenila "hmatateľný pokrok", ktorý podľa nej dosiahla Ukrajina na ceste k otvoreniu prístupových rozhovorov s Európskou úniou. Uviedla to počas stredajšieho vystúpenia v Európskom parlamente v Štrasburgu, informuje agentúra AFP.

12:14 Organizácia Spojených národov potrebuje 5,6 miliardy dolárov, aby mohla v roku 2023 poskytovať humanitárnu pomoc na Ukrajine a miliónom ľudí, ktorí z nej utiekli v dôsledku ruskej vojenskej agresie. TASR správu prevzala v stredu z agentúry AFP.

OSN odhaduje, že po takmer roku od ruskej invázie potrebuje humanitárnu pomoc približne 21,8 milióna z vyše 40 miliónov Ukrajincov. "Táto vojna stále každodenne spôsobuje smrť, deštrukciu a vysídľovanie obyvateľstva, a to v obrovskom rozsahu... Utrpenie ukrajinského ľudu ani zďaleka nekončí — naďalej potrebuje medzinárodnú podporu," uviedol v stredajšom vyhlásení Martin Griffiths, Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti.

11:38 Telá mŕtvych ruských vojakov sú na území anektovaného ukrajinského polostrova Krym "nepretržite" spaľované, uviedla v stredu ukrajinská armáda. TASR informuje na základe správy stanice Sky News. Na spaľovanie tiel sa využíva miestne krematórium v dedine Krasna Zorka, pred ktorým sa "nestále nachádza rad vojenských vozidiel" pozostávajúci z desiatich nákladných áut naložených telami mŕtvych vojakov a žoldnierov, spresnil generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Zámerom Ruska je podľa neho "zatajiť" skutočný počet obetí.

9:40 Britský minister obrany Ben Wallace prirovnáva požiadavku o zaslanie stíhačiek Ukrajine k šoférovaniu monopostu Formuly 1. Obe tieto technicky náročné vozidlá – stíhacie lietadlo i pretekársky automobil – si podľa neho totiž vyžadujú niekoľkomesačný výcvik a špecializovanú posádku. TASR správu prevzala z televízie Sky News.

Po tom, čo viaceré západné krajiny Ukrajine prisľúbili dodávku moderných tankov, Kyjev požiadal aj o zaslanie stíhačiek, aby tak mohli ukrajinské jednotky efektívnejšie bojovať proti agresii Ruska. Británia však možnosť dodania stíhačiek Ukrajine nateraz odmieta a tvrdí, že to v súčasnosti "nie je prioritou a výcvik ukrajinských pilotov by zabral príliš veľa času".

6:15 Americká armáda v utorok oznámila, že zadala dvom zbrojárskym spoločnostiam objednávky v hodnote 522 miliónov dolárov na výrobu 155-milimetrovej delostreleckej munície pre Ukrajinu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Objednávky armáda zadala spoločnostiam Northrop Grumman Systems Corp. a Global Military Products Inc.

Dodávky novej munície sa očakávajú už v marci tohto roka, uvádza armáda vo vyhlásení. Zmluvy budú financované z programu Iniciatíva za bezpečnostnú pomoc pre Ukrajinu, ktorý spadá pod americký Pentagón.

6:00 Rusko zhromažďuje stíhačky a vrtuľníky v blízkosti hraníc s Ukrajinou, uviedli v utorok predstavitelia západných tajných služieb. TASR informáciu prevzala zo spravodajskej stanice Sky News. Správa o vývoji situácie vyvolala podozrenia, že sily ruského prezidenta Vladimira Putina sa snažia zmeniť svoju problematickú pozemnú inváziu na "vzdušný boj". Zatiaľ čo americký minister obrany Lloyd Austin trvá na tom, že USA nevidia bezprostredné známky "masívneho leteckého útoku", na utorkovom stretnutí so spojencami z NATO minister zdôraznil hrozbu zvyšných podstatných leteckých síl Ruska.

"Situácia na frontovej línii, obzvlášť v Doneckej a Luhanskej oblasti, zostáva extrémne zložitá. Je to boj doslova o každý meter ukrajinskej pôdy," povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videoodkaze. Zároveň vyzval na rýchlejšie dodávky vojenskej pomoci pre Ukrajinu. "Vidíme, že Kremeľ sa snaží z Ruska vyžmýkať všetok jeho potenciál pre agresiu. Ponáhľajú sa, pretože vedia, že svet je silnejší, no potrebuje čas, aby svoju silu uvoľnil," uviedol s tým, že práve preto je dôležité, aby bola pomoc teraz rýchla.  Zároveň sa poďakoval, za medzinárodnú pomoc, ktorá bola Ukrajine prisľúbená v utorok na stretnutí NATO v Bruseli.

Bachmut má pre Moskvu politickú a symbolickú hodnotu

Už niekoľko mesiacov je ústredným dejiskom bojov na Ukrajine mesto Bachmut v Doneckej oblasti. Napriek opakovaným ruským útokom a veľkým stratám na životoch na oboch stranách však ostáva situácia na frontových líniách v okolí Bachmutu až po mestá Charkov a Cherson relatívne stabilná, povedal v utorok predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley. Podľa vojenských analytikov má Bachmut len malý strategický význam, avšak pre Moskvu má toto mesto mimoriadnu politickú a symbolickú hodnotu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu