Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Europoslanci podporili dôraznejšiu vojenskú pomoc Ukrajine vrátane stíhačiek

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu sa vyslovili za to, aby sa seriózne zvážilo dodávanie stíhačiek, vrtuľníkov, vhodných raketových systémov a výrazne vyššieho objemu dodávok munície Ukrajine, ktorá sa už takmer rok bráni ruskej agresii.

Uznesenie prijaté pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej invázie dôrazne odsúdilo útok Moskvy voči susednej Ukrajine. Zákonodarcovia v ňom opätovne potvrdili svoju neochvejnú solidaritu s obyvateľmi a predstaviteľmi Ukrajiny. Za uznesenie hlasovalo 444 poslancov, 26 bolo proti a 37 sa zdržalo hlasovania. Poslanci v prijatom vyhlásení potvrdili aj svoju podporu poskytovaniu vojenskej pomoci Ukrajine a to tak dlho, ako to bude potrebné.

Po skončení vojny by sa Rusko malo zaviazať k reparáciám

Vyzvali tiež, aby sa seriózne zvážili dodávky západných bojových lietadiel a vrtuľníkov a vhodných raketových systémov ukrajinskej strane a najmä vyššie dodávky munície, aby sa Ukrajina bola schopná brániť a obnoviť plnú kontrolu nad celým svojím medzinárodne uznaným územím. Uznesenie vyzýva členské štáty EÚ, aby ešte do konca februára prijali desiaty sankčný balík proti Rusku a jeho spojencom a aby podstatne rozšírili rozsah reštrikcií. Podľa europoslancov by EÚ, jej členské štáty a ich spojenci mali zefektívniť už zavedené sankcie a podniknúť kroky, ktoré zabránia pokusom o ich obchádzanie. Poslanci tiež žiadajú, aby sa dokončilo vytváranie právneho rámca, ktorý umožní skonfiškovať ruský majetok zmrazený v krajinách EÚ. Tieto aktíva by sa potom mali použiť na rekonštrukciu Ukrajiny a na odškodnenie obetí vojny.

Vojna na Ukrajine v Donetskej oblasti
Zobraziť galériu (2)
Vojna na Ukrajine v Donetskej oblasti  (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

Zdôraznili tiež, že po skončení vojny by sa Rusko malo zaviazať k reparáciám, ktoré podstatne prispejú k obnove vojnou zničenej Ukrajiny. Parlament v prijatom uznesení zdôraznil, že ruská agresia zásadne zmenila geopolitickú situáciu v Európe, čo si vyžaduje "odvážne a komplexné politické, bezpečnostné a finančné rozhodnutia EÚ".  V tejto súvislosti poslanci opätovne konštatovali, že podporujú rozhodnutie Európskej rady z júna 2022 udeliť Ukrajine štatút kandidátskej krajiny EÚ. Vyzvali tiež Ukrajinu, Európsku komisiu a Radu EÚ, aby sa usilovali o začatie prístupových rokovaní ešte v tomto roku, pričom zdôraznili, že samotný integračný proces je založený na zásluhách, pokiaľ ide o príslušné postupy a na plnení prísnych predvstupových kritérií.

Viac o téme: RuskoReparácieVojna na UkrajinePomoc Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu