Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň tristopäťdesiaty štvrtý (12. februára 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Východoukrajinské mesto Charkov v noci na nedeľu opäť zasiahli rakety vypálené z pozícií ruskej armády. Primátor mesta Ihor Terechov informoval, že zranenia utrpela jedna osoba - 35-ročný muž. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 353

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 353 (Zdroj: Facebook/ Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:49 Do ôsmich brigád takzvanej útočnej gardy pre oslobodenie Donbasu a Krymu, ktorú vytvára ukrajinské ministerstvo vnútra, sa už prihlásilo viac ako 15.000 dobrovoľníkov. V televízii to dnes oznámila hovorkyňa ministerstva Marjana Revaová.

"Za viac ako týždeň aktívnej kampane sme zaznamenali medzi ľuďmi veľký záujem. Celkovo sme dostali viac ako 27.000 žiadostí a otázok. Ak hovoríme konkrétne o prihláškach dobrovoľníkov, ktorí chcú vstúpiť do našich brigád, k dnešnému dňu ich už je viac ako 15.000. Ľudia sa u našich konzultantov vypytujú na podmienky, aké ich čakajú, a potom sa aktívne hlásia," povedala.

21:39 Prezident Volodymyr Zelenskyj vo video prejave z 12. februára povedal, že Ukrajina robí všetko pre to, aby zabezpečila uvalenie globálnych sankcií na ruský jadrový priemysel.

20:33 Irán v novembri prepašoval do Ruska najmenej osemnásť bojových dronov Mohajer-6 s dlhým doletom, a to krátko po tom, ako ruská delegácia navštívila Teherán. Informáciu priniesol britský denník Guardian.

19:44 Agentúra Reuters informuje, že 60 kusov amerických obrnených bojových vozidiel Bradley IFVs dorazili do Nemecka.

19:06  "Ak Ukrajina nedostane zbrane v najbližších týždňoch, Putin môže vyhrať," povedal poľský prezident Andrzej Duda v rozhovore pre francúzske médiá Le Figaro. Ďalej uviedol, že ukrajinská potreba západných zbraní je naliehavá a rozhodne o výsledku na bojisku.

18:18 Hovorca ukrajinských ozbrojených síl informuje, že pri Bachmute zahynulo za posledných 24 hodín 212 vojakov a 315 vojakov je zranených, uviedol hovorca ukrajinských ozbrojených síl.

17:40 Novinári z nemeckých novín Bild sa v Bachmute dostali pod mínometnú paľbu .

17:16 Ukrajine sa podarilo po poslednom ruskom raketovom útoku na energetickú infraštruktúru obnoviť výrobu elektrickej energie. Oznámil to v nedeľu ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko.Ukrajinské elektrárne v súčasnosti vyrábajú dostatok elektrickej energie, aby vyhoveli dopytu. Na niektorých miestach však pretrvávajú výpadky elektrickej energie z dôvodu poškodenia distribučných sietí. "Máme problémy s dodávaním elektriny všetkým zákazníkov," uviedol Haluščenko.

16:45 Mína zabila 2 civilistov v Chersonskej oblasti. Auto s dvoma mužmi vo veku 45 a 48 rokov narazilo na nášľapnú mínu na poľnej ceste pri obci Novoraysk v Chersonskej oblasti. Podľa vojenskej a civilnej správy Chersonskej oblasti boli muži okamžite mŕtví.

16:00 Ukrajina uvalila sankcie na 200 ľudí. Opatrenia sú prevažne ekonomické. Jediný Ukrajinec na zozname je bývalý námestník hlavného inžiniera Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú zhabalo Rusko. Údajne súhlasil so spoluprácou s ruskými okupantmi.

15:27 Najmenej 461 detí prišlo od začiatku vojny na Ukrajine o život, ďalších 922 ich bolo zranených. Podľa ruskej redakcie BBC to dnes oznámila ukrajinská generálna prokuratúra.  Najviac detí prišlo o život v Doneckej, Charkovskej, Kyjevskej, Chersonskej, Záporožskej, Mykolajivskej, Černihivskej, Luhanskej a Dnepropetrovskej oblasti.Prokuratúra upozornila, že nejde o definitívne údaje, vo výpočte sú zahrnuté iba deti, ktorých mená sa podarilo potvrdiť. 

Ženy a deti opúšťajú Ukrajinu na hraničnom priechode do Poľska
Zobraziť galériu (4)
Ženy a deti opúšťajú Ukrajinu na hraničnom priechode do Poľska  (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

14:41 Ukrajinský minister financií Sergij Marčenko: "Je čas vystrihnúť Rusko z globálneho finančného systému." „Máme k dispozícii účinné mechanizmy na presadzovanie pravidiel. Nastal čas ich použiť,“ napísal britský denník Financial Times pred zasadnutím FATF.

14:16 Nexta na svojom Twitteri uverejnila video, na ktorom sú zábery z údajneho prvého testovania ukrajinského UAV.

13:45 V rozhovore, ktorý zachytila ​​ukrajinská vojenská spravodajská agentúra, dvaja operátori kamikadze bezpilotných lietadiel Shahed 136 v Iráne diskutujú o súradniciach cieľov pomocou kurdčiny s štipkou perzštiny.

13:44 Ruská armáda zrejme v súčasnosti zaznamenáva vo svojich radoch najväčšie straty od prvého týždňa invázie, domnieva sa vo svojej nedeľnej analýze situácie na Ukrajine britské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

12:36 Rusko od 24. februára poškodilo viac ako 1200 zdravotníckych zariadení. Ruské sily počas totálnej vojny poškodili celkovo 1218 ukrajinských zdravotníckych zariadení vrátane 540 nemocníc, uviedol 12. februára ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Liaško.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu