Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Budovu školy v nigerskom meste zachvátil požiar: Vyžiadal si životy troch detí

Pri požiari školy zahynuli tri deti
Pri požiari školy zahynuli tri deti (Zdroj: BBC)

NIAMEY - Tri deti prišli o život pri pondelňajšom požiari školy v nigerskom meste Zinder. Zranenia utrpelo ďalších 11 detí, dve z nich sú v ťažkom stave, informovali miestni predstavitelia. Informuje o tom správa agentúry AFP.

Požiar vypukol v jednej z tried. Budova školy bola postavená len z dreva a slamy, preto sa plamene veľmi rýchlo rozšírili. Dopomohol k tomu aj sezónny suchý vietor harmatán, ktorý je pre Niger typický. "Deti sa v panike snažili dostať von, no niektoré z nich uviazli vo vnútri," uviedol predstaviteľ regionálnej vlády Harou Mamané.

Školské triedy zo slamy a dreva...

Niger patrí medzi najchudobnejšie krajiny sveta. V Indexe ľudského rozvoja OSN (HDI) za rok 2022 sa umiestil zo 191 krajín na 189. priečke. Miestni predstavitelia nemajú dostatok finančných prostriedkov, preto sa rozhodli postaviť tisícky tried len zo slamy a dreva. Deti v nich musia zväčša sedieť na zemi, keďže nemajú k dispozícii lavice ani stoličky.

Nigerská vláda vlani v novembri spustila plán zameraný na nahradenie všetkých provizórnych škôl odolnými a bezpečnejšími náhradami do roku 2026.

Viac o téme: DetiPožiarObeteNigerŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu