Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poradca japonského premiéra odchádza z funkcie: Dôvodom sú výroky o LGBTQ ľuďoch

Fumio Kišida
Fumio Kišida (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

TOKIO - Vysokopostaveného poradcu japonského premiéra prepustili z funkcie, keď sa diskriminačne vyjadril o LGBTQ ľuďoch, informovala v sobotu agentúra AP.

Japonský premiér Fumio Kišida v sobotu novinárom povedal, že Masajoši Arai, pôsobiaci na poste tajomníka jeho úradu, bol prepustený po tom, ako nedávno pre japonské médiá povedal, že nerád vidí LGBTQ ľudí. Arai v piatok svoje vyjadrenia odvolal a ospravedlnil sa.

Kišida v sobotu uviedol, že takéto poznámky sú v rozpore s postojom vlády k podpore rozmanitosti. "Prijatie ráznych opatrení je nevyhnutné," konštatoval Kišida bez uvedenia ďalších podrobností. Araiove výroky vyvolali v Japonsku vlnu protestov a sú najnovšími zo série prešľapov japonských vládnych úradníkov, ktoré ich dostali do problémov.

Kišidovu vládu v poslednom čase zasiahlo viacero škandálov a jej popularita je neistá

AP dodala, že v minulosti pre svoje výroky odstúpili viacerí japonskí vládni úradníci. Vlani to bol napríklad minister spravodlivosti za žartovanie o treste smrti. V roku 2021 odstúpil z funkcie šéfa organizačného výboru olympijských hier v Tokiu Joširo Mori, keď predtým povedal, že ženy príliš veľa rozprávajú. Mori bol povestný rôznymi prešľapmi aj v čase, keď asi pred 20 rokmi pôsobil ako predseda vlády. 

V roku 2019 zasa odstúpil minister zodpovedný za kybernetickú bezpečnosť, ktorý priznal, že takmer nikdy nepoužíva počítač. V Japonsku pretrvávajú predsudky voči LGBTQ ľuďom, rasovým skupinám, ženám a iným národnostiam, analyzuje AP. Japonsko je jediným štátom skupiny siedmich priemyselne najrozvinutejších krajín sveta, čo neuznáva manželstvá osôb rovnakého pohlavia, i keď hnutie za ich uznanie tam postupne naberá na sile. 
 

Viac o téme: JaponskoLGBTQFumio Kišida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu