Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Irán sa pri zásahoch voči demonštrantom systematicky zameriaval na oči

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

IRÁN - Iránske bezpečnostné sily sa pri zásahoch voči účastníkom protivládnych protestov systematicky zameriavajú na ich oči. Uviedla to v piatok ľudskoprávna organizácia Iran Human Rights (IHR) sídliaca v nórskom hlavnom meste Oslo. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Prvotné údaje podľa IHR naznačujú, že medzi ľuďmi, ktorí utrpeli takéto zranenia, sú neúmerne zastúpené mladé ženy. Podľa IHR demonštrantov postrelili do hlavy a tváre, v dôsledku čoho mnoho ľudí - vrátane značného počtu mladých žien - prišlo o zrak. Podľa aktivistov išlo o "neľudský a nezákonný čin vykonávaný systematicky s cieľom potlačiť protesty", ktoré v Iráne vypukli v septembri. 

Prioritou policajného zboru je neublížiť protestujúcim ľuďom

IHR ďalej uviedla, že zdokumentovala oslepnutie 22 ľudí, z nich deviatich žien, na jedno oko v dôsledku streľby bezpečnostných jednotiek. Najmladšia zranená osoba, iba šesťročné dievča pochádzajúce z mesta Isfahán, oslepla na jedno oko v dôsledku postrelenia, keď stála na balkóne svojho starého otca.

Na otázku, či bezpečnostné sily pri zásahoch voči demonštrantom cielili na oči a iné citlivé oblasti, veliteľ špeciálnych jednotiek polície Hassan Karamí odpovedal, že prioritou policajného zboru je "neublížiť protestujúcim ľuďom".

Protesty v islamskej republike vypukli v septembri minulého roka. Podnietila ich smrť 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorú zadržala mravnostná polícia pre údajné porušenie prísnych predpisov týkajúcich sa obliekania. Mladá žena zomrela 16. septembra v policajnej väzbe. Podľa údajov IHR bolo pri potláčaní protestov zabitých najmenej 488 ľudí.

Viac o téme: ProtestOčiZásahIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu