Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Česi ukončujú kontroly na hraniciach so Slovenskom, v teréne však zostávajú desiatky policajtov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Jan Zemiar)

PRAHA/BRATISLAVA – Informácie z hlavného mesta Českej republiky hovoria jasnou rečou. Po rokovaní vlády oznámil minister vnútra českej republiky Vít Rakušan, že začiatkom februára sa hraničné kontroly medzi Českou a Slovenskou republikou, ktoré boli zavedené z dôvodu nelegálnej migrácie, nadobro končia. Pohraničné oblasti však budú naďalej sledované.

Minister vnútra Českej republiky Vít Rakušan v stredu 1. februára po rokovaní kabinetu objasnil, že kontroly na slovensko-českých hraniciach sa končia s platnosťou od soboty 4. februára. Dodal, že v pohraničných oblastiach zostane naďalej minimálne 70 policajtov. Ako informuje Ministerstvo vnútra SR na svojej facebookovej stránke, zvýšený dohľad Policie České republiky ostane v oblasti blízko oficiálnych hraničných priechodov a na zelenej hranici.

Kontroly vo vlakoch

Pokračovať budú tiež spoločné nepravidelné kontroly prostredníctvom česko-slovenských policajných hliadok vo vlakoch priamo na Slovensku. Kontroly sa vykonávajú aj v spolupráci s rakúskymi policajtmi a to na hlavnej železničnej stanici v Bratislave a vo vlakoch smerujúcich z tejto stanice na územie Rakúska.

Česi ukončujú kontroly na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Vladimír Benko)

Opatrenia majú zabrániť nelegálnym migrantom zo Západného Balkánu, ktorí cez Českú republiku prechádzajú ďalej na západ. Zo stoviek záchytov denne klesol počet na desiatky až jednotlivcov. "Čísla výrazne klesli. Aj tak budeme ale pokračovať v tom, že sa budeme podieľať na kontrole vlakov priamo na slovenskej strane, aby došlo k záchytu práve už na strane slovenskej," povedal Rakušan. Vláda je podľa neho pripravená operatívne rozhodnutie kedykoľvek zmeniť. Vyčerpala zatiaľ len štyri mesiace z polročnej lehoty, počas ktorej môžu krajiny schengenského priestoru rozhodnúť o dočasných hraničných kontrolách.

Mikulec hovorí o tretích krajinách

Podľa ministra Mikulca je účinným krokom voči nelegálnej migrácii spoločný postup Európy a najmä, spoločná ochrana vonkajších schengenských hraníc. "Spolu s kolegami z ďalších európskych krajín budeme pokračovať v aktívnom dialógu k tejto téme, naďalej trvám na sprísnení návratovej politiky, EÚ tiež musí zvýšiť tlak na krajiny pôvodu a tranzitu nelegálnych migrantov. Tretie krajiny, ktoré pri návratoch a readmisiách nespolupracujú, by to mali zo strany Európskej únie aj pocítiť," dodal.

 

S potešením som dnes prijal informáciu od svojho českého kolegu Víta Rakušana o ukončení kontrol na hraniciach medzi...

Posted by Roman Mikulec - minister vnútra SR on Wednesday, February 1, 2023

Ochrana Schengenu

Slovensko začiatkom roka vyslalo už druhú skupinu 38 policajtov do Maďarska na ochranu maďarsko-srbskej hranice, ktorá je zároveň vonkajšou schengenskou hranicou. Ďalších 30 policajtov sme vyslali na západný Balkán v rámci Frontexu a 8 policajtov pôsobí v Severnom Macedónsku na základe bilaterálnej zmluvy. Policajný zbor naďalej priebežne vykonáva cielené policajné kontroly na vybraných bývalých hraničných priechodoch s Maďarskom.

Viac o téme: NelegálnaMigráciaBratislavaPrahaČeská republikaSlovenská republikaHraničné kontroly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu