Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Expremiér Petr Nečas dostal za nepravdivú výpoveď od súdu ročnú podmienku

Petr Nečas
Petr Nečas (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Za nepravdivú výpoveď v prospech manželky uložil súd českému expremiérovi Petrovi Nečasovi ročný podmienečný trest väzenia, pričom má zaplatiť aj pokutu vo výške 100.000 korún (4200 eur). Rozsudok nie je právoplatný, uvádza TASR na základe informácií televízie ČT24.

Prípad sa týka kauzy zneužitia Vojenského spravodajstva šéfkou kancelárie vtedajšieho premiéra Nečasa Janou Nagyovou, dnes Nečasovou. Expremiér tvrdí, že z obáv pre svoju bezpečnosť vtedy požiadal vedúcu kancelárie, aby kontaktovala Vojenské spravodajstvo. Nečasová však podľa právoplatného rozsudku výlučne z vlastnej iniciatívy nezákonne úkolovala vojenských spravodajcov, aby zariadili sledovanie vtedajšej premiérovej ženy Radky.

Získaním informácií o jej predpokladanej nevere chcela urýchliť Nečasov rozvod. Kauza prispela v roku 2013 k pádu vlády. Súd Nečasovej v marci 2019 uložil trest tri roky väzenia s päťročným podmienečným odkladom a zákaz pôsobiť vo vedúcich funkciách štátnej správy na desať rokov. Český prezident Miloš Zeman pred dvoma týždňami udelil Nečasovej milosť v tejto kauze a odpustil jej skúšobnú dobu podmienečného odsúdenia.
 

Viac o téme: Súd Petr NečasRočná podmienka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu