Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Počet obetí bombového atentátu na mešitu v Pakistane stúpa: Zomrelo najmenej 100 ľudí

Útok v Pakistane
Útok v Pakistane (Zdroj: Twitter/ Coachketang)

ISLAMÁBÁD - Na najmenej 100 sa zvýšil počet ľudí, ktorí prišli o život pri pondelkovom bombovom útoku samovražedného atentátnika v mešite pri policajnom veliteľstve v meste Pešávar na severozápade Pakistanu. Potvrdili to v utorok tamojšie policajné zdroje a zároveň priznali závažné "bezpečnostné zlyhanie", ktoré viedlo k tragédii. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca agentúram povedal, že ďalšie pozostatky obetí nemocnica prijala počas noci. Podľa hovorkyne záchranárov sa stále prehľadávajú miesto výbuchu a trosky zrútenej budovy, kde boli nájdené ďalšie telá. Bilancia z tohto dôvodu nie je zrejme konečná. Záchranári pochybujú, že by sa im podarilo nájsť niekoho nažive.

V mešite sa modlilo takmer 400 ľudí

V momente, keď útočník odpálil samovražednú vestu, sa v mešite modlilo takmer 400 ľudí. Mešita leží v rozľahlom komplexe, ktorý tiež slúži ako ústredie polície a protiteroristických jednotiek. Nie je jasné, ako sa útočníkovi podarilo do prísne stráženého areálu dostať. Medzi obeťami je aj rad policajtov a výbuch patrí medzi najkrvavejšie útoky na bezpečnostné zložky za posledné roky.

Péšávar je hlavné mesto provincie Chajbar Pachtunchvá, ktorá susedí s Afganistanom a bola dejiskom častých ozbrojených útokov a stretov. K útoku sa pôvodne prihlásil jeden z veliteľov pakistanskej odnože Talibanu (TTP), organizácia však neskôr poprela, že by útok usporiadala.

Väčšinu obetí tvorili policajti

Na 83 sa zvýšil počet ľudí, ktorí prišli o život pri pondelkovom bombovom útoku samovražedného atentátnika v mešite pri policajnom veliteľstve v meste Pešávar na severozápade Pakistanu. V utorok to oznámil hovorca tamojšej Nemocnice lady Readingovej, ktorý pre agentúru AFP potvrdil, že počas noci boli privezené ďalšie telá obetí.

V noci na utorok vytiahli záchranári z trosiek mešity najmenej deväť tiel, pričom väčšinu obetí tvorili policajti. Najmenej desať ľudí je v kritickom stave v nemocnici. Podľa hovorcu miestnej polície zahynulo minimálne 89 ľudí a zranenia utrpelo ďalších 221.

"Dnes ráno odstránime poslednú časť zrútenej strechy, aby sme sa dostali k ďalším telám. Neočakávame však, že ešte nájdeme preživších," povedal pre AFP hovorca záchranárskej organizácie 1122. K výbuchu došlo v pondelok počas poludňajších modlitieb. V mešite sa vtedy nachádzalo najmenej 300 ľudí. Silná explózia spôsobila zrútenie časti mešity. Atentátnik sa podľa polície odpálil medzi veriacimi.

Explózia nastala len niekoľko sekúnd po tom, čo imám začal modlitby

Jeden z policajtov, ktorý útok prežil, povedal, že explózia nastala len niekoľko sekúnd po tom, čo imám začal modlitby. K útoku, ku ktorému došlo neďaleko hraníc s Afganistanom, sa zatiaľ neprihlásila nijaká skupina. Policajné veliteľstve sa nachádza v zóne s prísnymi bezpečnostnými opatreniami.

Provincie v celej krajine oznámili, že sú v stave vysokej pohotovosti, pričom na kontrolné stanovištia boli nasadené dodatočné bezpečnostné sily. V hlavnom meste Islamabad boli na budovách a na vstupoch do mesta rozmiestnení ostreľovači. "Teroristi chcú vzbudiť strach útokom na tých, ktorí si plnia svoju povinnosť a bránia Pakistan," uviedol vo vyhlásení tamojší premiér Šáhbáz Šaríf.

Viac o téme: ObeteMešitaútok Pakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu