Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VOJNA na Ukrajine Deň tristoštyridsiaty prvý (30. január 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Raketa, vypálená ruskou armádou pravdepodobne zo systému S-300, zasiahla v nedeľu večer štvorpodlažný bytový dom v ukrajinskom meste Charkov. Útok si vyžiadal najmenej jednu obeť a troch zranených a spôsobil rozsiahle škody, informoval podľa agentúry Reuters gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 340

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 340 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok povedal, že nevylučuje dodanie bojových lietadiel na Ukrajinu. Upozornil však na riziko možného vystupňovania konfliktu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "V zásade nie je nič vylúčené," povedal Macron po rokovaní s holandským premiérom Markom Ruttem v Haagu. Šéf Elyzejského paláca reagoval na otázku o možnej dodávke stíhačiek Kyjevu.

21:36 Zelenskyj povedal, že ruské útoky na východe Ukrajiny sú neúprosné aj napriek veľkým stratám na ruskej strane. Podľa jeho slov ide o odplatu za úspechy Ukrajiny pri vytlačení ruských síl z Kyjeva, severovýchodu a juhu Ukrajiny počas prebiehajúceho konfliktu. "Myslím, že Rusko chce svoju veľkú odplatu. Myslím, že (už) začali... Každý deň buď privádzajú (na bojisko) viac svojich vojakov, alebo pozorujeme nárast počtu vagnerovcov," povedal Zelenskyj v prístavnom meste Odesa na juhu Ukrajiny.

20:47 Poľsko vysiela pozitívne signály ohľadom možnej dodávky stíhačiek typu F-16 na Ukrajinu, uviedol v pondelok vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. TASR informácie prevzala z britskej spravodajskej stanice Sky News a britského denníka The Guardian. "Práce na získavaní stíhačiek F-16 pokračujú. Máme pozitívne signály z Poľska, ktoré je pripravené nám ich dodať v koordinácii s NATO," napísal Jermak v príspevku na platforme Telegram.

19:37 Ukrajinská armáda minie v roku 2023 takmer 550 miliónov dolárov na drony. Na ich dodanie už uzatvorila 16 zmlúv s ukrajinskými výrobcami. Oznámil to v pondelok ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov, informuje agentúra Reuters. "V roku 2023 zvyšujeme obstarávanie dronov pre ukrajinské ozbrojené sily," uviedol Reznikov na sociálnej sieti Facebook. Dodal, že na nákup dronov plánuje ministerstvo vyčleniť asi 20 miliárd hrivien (približne 503 milión eur).

18:50 Francúzsko bude spolu s Austráliou dodávať Ukrajine delostrelecké náboje kalibru 155 mm. Oznámili to v pondelok spoločne ministri obrany oboch týchto krajín - francúzsky Sébastien Lecornu a austrálsky Richard Marles. TASR o tom informuje na základe správy francúzskej tlačovej agentúry AFP. Lecornu povedal, že "niekoľko tisíc 155 milimetrových nábojov" vyrobí francúzsky dodávateľ Nexter, zatiaľ čo Austrália bude dodávať strelný prach. Marles vyčíslil spoločný projekt na niekoľko miliónov dolárov.

17:57 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok v Mykolajivskej oblasti na juhu krajiny stretol s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou. TASR o tom informuje podľa správ denníka The Guardian a agentúry Reuters. "Od prvých dní invázie Dánsko pomáha Mykolajivu a podporuje ho," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram.

15:12 Rusko presunulo ďalšie jednotky a vybavenie do Kurskej oblasti na obranu hranice s Ukrajinou a zaistenie bezpečnosti, oznámil v pondelok tamojší gubernátor Roman Starovojt, ktorého citovala agentúra Interfax. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Úrady v Kurskej oblasti tvrdia, že toto územie sa od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022 opakovane stáva terčom ukrajinského ostreľovania.

14:40 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok vyhlásil, že je ťažké hovoriť o kontaktoch medzi Ruskou federáciou a NATO v budúcnosti, keďže aliancia svojho času obmedzila s Moskvou akúkoľvek interakciu. "Viete, že NATO v určitom okamihu zastavilo akékoľvek podstatné kontakty s našou krajinou, takže v súčasnosti je veľmi ťažké hovoriť o perspektívach takýchto kontaktov," povedal Peskov novinárom podľa americkej televíznej stanice CNN, informuje TASR.

14:22 Srbsko by ako neutrálna krajina mohlo podľa českého prezidenta Miloša Zemana zohrať úlohu mediátora medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal to na návšteve Srbska, informuje spravodajkyňa TASR. "Chápem postoj Srbska aj jeho neutralitu... Práve táto neutrálna pozícia Srbska, ktoré napríklad nie je podporovateľom protiruských sankcií, môže byť výhodou v prípadnej úlohe mediátora," povedal Zeman. Sprostredkovateľ podľa neho nesmie jednoznačne zastávať pozície jednej ani druhej strany. Okrem Srbska by v riešení konfliktu mohli pomôcť aj Čína a Turecko, myslí si český prezident.

13:08 Ruské vedenie „pokračuje v hľadaní spôsobov, ako uspokojiť vysoký počet personálu, ktorý je potrebný na zabezpečenie akejkoľvek budúcej veľkej ofenzívy na Ukrajine, a zároveň minimalizovať domáci disent,“ uvádza sa v správe.

13:06 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v rozhovore pre týždenník Politico, ktorý bol zverejnený v pondelok, uviedol, že chce, aby jeho krajina vstúpila do Európskej únie do dvoch rokov.

12:10 Kremeľ v pondelok poprel a označil za "lož" tvrdenia bývalého britského premiéra Borisa Johnsona, že mu ruský prezident Vladimir Putin osobne hrozil raketovým útokom. Ako v pondelok informovala agentúra AFP, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na brífingu vyhlásil, že Johnsonovo tvrdenie nie je pravda. "Presnejšie povedané, je to lož... Žiadne hrozby raketovým úderom neboli."

12:09 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (23. 1. – 29. 1.) na vstupe do Slovenskej republiky 18.728 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 594 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 19.742 ľudí. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

11:51 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak označil v pondelok Medzinárodný olympijský výbor (MOV) za "propagátora vojny". Výbor totiž uviedol, že zvažuje spôsob, ako by na olympijských hrách v roku 2024 mohli súťažiť aj ruskí športovci, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

11:04 Ruské jednotky postupujú v blízkosti mesta Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedol Moskvou dosadený tamojší predstaviteľ Denis Pušilin. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá pripomína, že daná oblasť je epicentrom bojov na Ukrajine.

10:58 Do Británie dorazili ukrajinskí vojaci, ktorí tam absolvujú výcvik zameraný na ovládanie a údržbu bojových tankov Challenger-2. Informovalo o tom Rádio Slobodná Európa (RFE/RL) s odvolaním sa na nedeľňajšie oznámenie ministerstva obrany v Londýne.

8:46 Po tom, ako sa Spojené štáty a ďalšie západné krajiny rozhodli dodať Ukrajine moderné tanky, nevidí Moskva zmysel v rokovaní s Kyjevom alebo jeho západnými "bábkovodičmi". Dnes to v rozhovore s agentúrou RIA Novosti povedal námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov. Nikto na Západe podľa neho neprišiel so serióznou iniciatívou ohľadom riešenia ukrajinskej krízy.

8:37 Následky ruského útoku na obytnú budovu v Charkove.

7:32 Ukrajina odráža ruské útoky v blízkosti 10 osád. Ukrajinské sily podnikli dva útoky na dočasné základne ruských jednotiek a zaútočili na ruské protilietadlové raketové systémy, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

6:01 Boris Johnson povedal, že Vladimir Putin sa mu vyhrážal raketovým útokom po tom, ako počas "veľmi dlhého" telefonátu vo februári 2022 varoval, že vojna bude "úplnou katastrofou".

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

6:00 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval v pondelok Južnú Kóreu, aby zintenzívnila podporu Ukrajiny vo vojenskej oblasti. Jednou z možností podľa neho je, aby jej vláda prehodnotila svoju politiku nevyvážania zbraní do štátov, ktoré sú vo vojne, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Scholz kritizoval diskusiu o dodaní stíhačiek Ukrajine

Nemecký kancelár Olaf Scholz počas návštevy Čile kritizoval diskusiu o dodaní bojových lietadiel na Ukrajinu. Podľa neho sa vedie samovoľne, informuje agentúra DPA. V tejto chvíli je potrebná seriózna diskusia a nie "súťaž v tom, kto ponúkne viac (...), v ktorej sú možno v popredí vnútropolitické motívy namiesto podpory Ukrajiny", povedal Scholz v nedeľu večer miestneho času na tlačovej konferencii v čilskej metropole Santiago. V tak dôležitej otázke, ako sú dodávky zbraní, musí ísť o vec a racionálne úvahy, zdôraznil Scholz. Pripomenul, že on sám a americký prezident Joe Biden krátko po začiatku vojny vylúčili bezletové zóny nad Ukrajinou, pretože by to viedlo k priamej konfrontácii medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou (NATO). Zamietnuté boli aj "také nezmyselné požiadavky", ako vyslanie pozemných vojsk. "Už sa k tomu povedalo naozaj všetko, aj z mojej strany," uviedol v nedeľu Scholz.

Hoci jej meno nespomenul, reagoval tým zjavne na slová predsedníčky Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Saskie Eskenovej, ktorá dodanie lietadiel v nedeľu pre televíziu ARD úplne nevylúčila, píše denník Die Welt. Okrem iného povedala, že je dôležité "podporiť Ukrajinu tým, čo potrebuje". Na inom mieste povedala, že "je dôležité, aby sme neustále vyhodnocovali súčasnú situáciu", čo podľa denníka tiež ponecháva otvorené dvere pre možné dodávky stíhačiek. DPA pripomenula, že vlaňajšia diskusia o bezletovej zóne nad Ukrajinou dospela k záveru, že sa dá presadiť len vtedy, ak NATO poskytne vlastné bojové lietadlá. Scholz a Biden to však odmietli. V súčasnosti sa diskutuje o poskytnutí bojových lietadiel, ktoré by pilotovali Ukrajinci. Ukrajinskí predstavitelia opakovane požadujú od západných krajín stíhačky, čo nedávno zásadne nevylúčil ani zástupca Bidenovho poradcu, píše Die Welt.

Ruská raketa zasiahla obytný dom v Charkove: jeden mŕtvy, traja zranení

"Traja ľudia boli ľahko zranení. Žiaľ, staršia žena zomrela. Jej manžel bol v čase útoku nablízku a zázrakom neutrpel žiadne vážne zranenia," napísal Synehubov na svojom konte na platforme Telegram. Na záberoch z miesta útoku je vidieť, že časť obytnej budovy v druhom najľudnatejšom meste Ukrajiny zachvátil požiar.

Synehubov pre televíziu Suspiľne povedal, že záchranné tímy pátrajú po ďalšej nezvestnej staršej žene, ktorá by sa mohla nachádzať pod troskami. Doplnil, že raketa zasiahla štvrté podlažie starého domu v štvrti Kyjevskij. Druhé a tretie podlažie boli značne poškodené a budova už nie je vhodná na bývanie.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr ZelenskyjVladimir &putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu