Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ukrajinský prezident Zelenskyj oslavuje 45. narodeniny: Dostal netradičné dary i dojímavé prianie od manželky

Volodymyr Zelenskyj má 45 rokov.
Volodymyr Zelenskyj má 45 rokov. (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Z niekdajšieho šarmantného, ​​šibalského herca sa za jediný rok stal vytrvalý vojnový hrdina. Bojové tanky sú dnes na vrchole jeho zoznamu prianí k narodeninám.

Vojna pokračuje. Koniec je v nedohľadne. Vojaci sú na východnom fronte zabíjaní každý deň. Rakety zasahujú obývané oblasti. Ľudia sú pochovávaní každý deň. Jedenásť mesiacov po začatí vojenskej invázie Vladimíra Putina (70) na Ukrajinu sa mier zdá byť vzdialenejší ako kedykoľvek predtým. Špirála eskalácie nezadržateľne pokračuje. Zákopová vojna na východnom fronte pokračuje. Rusko hrozí na jar ďalšou veľkou ofenzívou. Sú potrebné nové ťažké zbrane, inak hrozí kolaps ukrajinskej obrany.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 335 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

To všetko veľmi ťaží na pleciach ukrajinského prezidenta. Volodymyr Zelenskyj má 25. januára 2023 45 rokov. Bývalý herec a komik bude mať len ťažko chuť na oslavu. Nie je známe, či Zelenskyj trávil deň v oficiálnej prezidentskej rezidencii na Luteránskej ulici v centre Kyjeva. V každom prípade k depresívnej atmosfére sedí názov secesnej vily: „Dom plačúcej vdovy“.

Dar Západu prichádza v pravý čas

Pravdepodobne nič nepotešilo najvyššieho veliteľa v deň jeho narodenín viac ako istý dar od Západu. Zelenskyj chce hlavne bojové tanky! Jeho armáda by potrebovala 300 kusov. Na vrchole zoznamu želaní je nemecký Leopard 2. Darček môže prísť časom. Podľa amerických médií chcú teraz USA dodať Ukrajine bojové tanky Abrams. A ako uvádza Der Spiegel, Nemecko dodá tanky Leopard 2A6. Má ísť o 14 kusov. Poľsko dostalo zelenú pre svoje Leopardy. A Spojené kráľovstvo dodá 14 svojich hlavných bojových tankov Challenger 2.

Zelenskyj v BR OSN: Ruské útoky na energetickú sieť sú zločinom proti ľudskosti (Zdroj: Facebook/Офіс Президента України )

Pred rokom vyzerali narodeniny inak. Volodymyr Zelenskyj žil so svojou rodinou pod jednou strechou. Keď ruské jednotky 24. februára 2022 zaútočili na Ukrajinu, prezident nechal odviezť svoju manželku Olenu (44), dcéru Oleksandru (18) a syna Kyryla (9) na tajné miesto.

Odvtedy prezidenta sprevádzala armáda a väčšinu času trávil v bunkri. Už nenosí tmavé obleky a nechal si narásť fúzy. Každý deň sa na nete objavuje v olivovo-zelenom tričku natiahnutom na trénovaných bicepsoch. Úsmev zmizol. Z očí zmizla všetka neplecha. Pohľad je sústredený a odhodlaný. Jeho slová už nie sú bonmoty. Denne existujú heslá o vytrvalosti pre armádu a obyvateľstvo, ako aj výzvy pre svet.

Kyjevom otriasajú výbuchy: Zelenskyj varuje ľudí, aby si na seba dávali pozor (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

Od komika k vojnovému hrdinovi

Bývalý herec s výškou len 1,70 metra sa v priebehu vojny zmenil na hrdinu a nadaného vojnového rétora, ako zhrnul tübingenský profesor Joachim Knape v rozhovore pre nemecké médiá. „Zelenskyj sa stal zrelším, koncentrovanejším, serióznejším,“ hovorí odborník na rétoriku, „Jeho výzor sa militarizoval. To vzbudzuje v ľuďoch dôveru."

Zdá sa, že starý život syna židovského profesora matematiky je ako z inej doby. Volodymyr Zelenskyj sa narodil 25. januára 1978 na juhu Ukrajiny, v tom čase ešte ruskojazyčnej sovietskej oblasti. Študoval právo, no nakoniec skončil na javisku. Zelenskyj sa stáva komikom a kabaretistom.

Objavuje sa v ukrajinských a ruských televíznych reláciách – na Nový rok 2013 aj s Putinovým propagandistom Vladimirom Solovjovom (59). Zelenskyj urobil svoj veľký prielom so satirickým seriálom „Sluha ľudu“. Hrá v ňom učiteľa, ktorý je zvolený za prezidenta krajiny. Neskôr po ňom pomenuje svoju stranu. A rovnako ako vo filme, komik sa uchádza o prezidentský úrad a v skutočnosti vyhrá aj voľby v roku 2019. 

Želanie jeho manželky

Nebude mať chuť na párty. Na ňom sa však veľa nezmenilo, prezrádza jeho manželka Olena Zelenská (44) v malom ľúbostnom liste, ktorý zverejnila na sociálnej sieti.

"Často sa ma pýtajú, ako som sa za tento rok zmenila. A vždy odpoviem: ‚Nezmenila som sa. On je rovnaký ten istý chlap, ktorého som stretla, keď sme mali 17. Jedna vec sa však skutočne zmenila: Usmievaš sa menej. Ako napríklad na tejto fotke. Prajem ti viac dôvodov na úsmev. A vieš, čo je potrebné urobiť. Všetci vieme, že si dosť tvrdohlavý Najdôležitejšie je, aby si mal dostatočné zdravie. Prosím buď zdravý. Chcem sa s tebou vždy usmievať. Daj mi túto príležitosť!"

Viac o téme: HerecTankyKomikNarodeniny Volodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu