Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Pchjongjangu nariadili lockdown: Šíri sa tam respiračné ochorenie, KORONAVÍRUS nezmieňujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUL - Severokórejské úrady nariadili v hlavnom meste Pchjongjang päťdňový lockdown z dôvodu šírenia bližšie nešpecifikovaného respiračného ochorenia. Informuje o tom v stredu juhokórejský portál NK News citujúci z oznámenia severokórejskej vlády. Informuje o tom správa agentúry Reuters.

V oznámení vlády sa ochorenie COVID-19 nespomína. Uvádza sa v ňom len, že obyvatelia hlavného mesta musia zostať do konca nedele vo svojich domovoch a niekoľkokrát denne absolvovať meranie telesnej teploty. Web NK News, ktorý dlhodobo monitoruje situáciu v KĽDR, už v utorok napísal, že obyvatelia Pchjongjangu si zjavne robili zásoby základného tovaru očakávajúc tak prísne opatrenia. Bezprostredne nebolo známe či lockdown zaviedli aj iné severokórejské mestá.

Nikdy neinformovali, koľko obyvateľov sa nakazilo covidom

Severná Kórea priznala len vlani na jar prvé prípady covidu, pričom už v auguste deklarovala víťazstvo nad vírusom. Nikdy pritom neinformovala, koľko jej obyvateľov sa covidom nakazilo. Zrejme preto, že ani nemá prostriedky na také rozsiahle testovanie, približuje Reuters. Namiesto toho však denne hlásila prípady chorých s horúčkou, ktorých počet tak v tejto 25 miliónovej krajine dosiahol podľa oficiálnych údajov 4,77 milióna. Od 29. júla však už KĽDR nehlásila ani takéto prípady.

Tamojšie štátne médiá pritom ďalej informovali o epidemiologických opatreniach zameraných na boj s respiračnými ochoreniami vrátane chrípky. Nariadenia lockdownu sa v nich však dosiaľ neobjavili.

Viac o téme: RozšíreniePchjongjangRespiračné ochorenieLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu