Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šokujúce slová Zelenského o Putinovi: Ani neviem, či žije

Volodymyr Zelenskyj podľa vlastných slov ani nevie, či je Putin nažive.
Volodymyr Zelenskyj podľa vlastných slov ani nevie, či je Putin nažive. (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

DAVOS - Nie je jasné, kto presne teraz rozhoduje v Kremli a či je ruský prezident Vladimír Putin vôbec nažive, povedal dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pochyby ohľadom ruského vedenia vyjadril pri rannom videohovore s účastníkmi "ukrajinských raňajok" na okraj Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose, píše ruskojazyčný server BBC. Podľa hovorcu Kremľa Putin "je a bude".

"Nechápem, s kým a o čom mám hovoriť. Dokonca sa ani nevyznám v tom, či je (Putin) stále nažive. Neviem, kto rozhoduje, aká skupina ľudí. Keď hovoríme o 'mierových rozhovoroch', tak vôbec nechápem, s kým ich mám viesť," povedal Zelenskyj. V súvislosti s tým sa zmienil o Putinových nedávnych televíznych vystúpeniach, na ktorých je ruský vodca podľa odborníkov na falošnom pozadí.

329. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Technika takzvaného farebného kľúčovania umožňuje natočiť predmety alebo osoby v popredí a neskôr k nim pridať zvlášť natočené pozadie. BBC pripomína, že tak podľa expertov vzniklo napríklad video Putinovho novoročného prejavu, na ktorom za prezidentom stojí skupina ruských vojakov.

Putin naposledy vystúpil v televízii v stredu, keď navštívil Petrohrad. V západoruskom meste, ktoré si pripomenulo prelomenie nacistického obkľúčenia počas druhej svetovej vojny, na záberoch ruskej televízie položil pri pamätníkoch vence a kvety, stretol sa s robotníkmi v metalurgickom závode a uistil, že je ruské víťazstvo na Ukrajine nevyhnutné.

Ruské vojská na Ukrajinu na Putinov rozkaz zaútočili vlani 24. februára. Boje na ukrajinskom území pokračujú už takmer 11 mesiacov, mierové rozhovory naopak stroskotali už vlani na jar a odvtedy sa vyjednávanie nepodarilo obnoviť. Moskva aj Kyjev tvrdia, že si opačná strana kladie neprijateľné podmienky.

"Putin je a bude," reagoval dnes podľa agentúry TASS na Zelenského slova hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Je zrejmé, že Rusko aj Putin sú pre dnešnú Ukrajinu aj Zelenského... veľkým problémom," povedal hovorca a dodal, že je jasné, že ukrajinský prezident by bol radšej, keby Rusko a Putin vôbec neexistovali.

Zelenskyj dnes Putina obvinil, že svojou inváziou na Ukrajinu ďalej zhoršil vzťahy medzi Ukrajincami a Rusmi. Vojde do dejín ako ten, kto tú priepasť prehĺbil, povedal ukrajinský prezident.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaKremeľDavosVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu