Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na zrušenie tohto zákazu mnohí čakali: Facebook a Instagram chcú oslobodiť bradavky, koniec diskriminácie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

WASHINGTON - Dozorný výbor materskej spoločnosti Facebooku a Instagramu Meta odporúča zrevidovať pravidlá zakrývania bradaviek.

„Free the Nipple“ žiadala megainfluencerka Kylie Jenner (25) v júni 2020 – a zapózovala v bikinách s vytlačenými bradavkami. Jej želanie sa čoskoro stane skutočnosťou na Facebooku a Instagrame. Kým totiž ženské bradavky sú na Instagrame, Facebooku a spol. zakázané, mužské nie. Toto sa čoskoro zmení.

Lucia Javorčeková prišla o svoj profil na Instagrame: TOTO je skutočný dôvod! (Zdroj: Instagram L.J.)

Predstavenstvo spoločnosti Meta vyzvalo na prepracovanie pravidiel. Viacerým ľuďom by malo byť v budúcnosti umožnené ukazovať svoje bradavky na Instagrame a Facebooku.

Na zrušenie tohto zákazu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Instagram/Kylie Jenner)

Predtým platformy čiastočne odstraňovali príspevky s obsahom s odhalenými prsiami. Teda aj trans a nebinárnych ľudí. V liste zo 17. januára predstavenstvo spoločnosti Meta teraz toto správanie odsúdilo.

„Postup je založený na binárnom pohľade na pohlavie a rozlišovaní medzi mužským a ženským telom. Obmedzenia a výnimky pre ženské bradavky sú rozsiahle a mätúce. Okrem toho tento prístup vytvára nejednoznačnosť v tom, ako sa pravidlá vzťahujú na intersexuálnych, nebinárnych a trans ľudí,“ vysvetlilo predstavenstvo.

Budú čoskoro povolené ženské bradavky?

Odporúča sa zmeniť pravidlá o nahote tak, aby sa „so všetkými ľuďmi zaobchádzalo podľa rovnakých ľudskoprávnych noriem – bez diskriminácie na základe pohlavia“. Na pretrase je preto aj zákaz ukazovania ženských bradaviek.

Viac o téme: BradavkyFacebook InstagramMeta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu