Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Muž dostal padáka kvôli sexuálnej orientácii: Európsky súd rieši bizarný prípad z Poľska

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Súdny dvor Európskej únie sa postavil na stranu člena LGBTI komunity z Poľska. Rozhodol, že Poľsko musí rešpektovať smernice, ktoré zakazujú diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie bez ohľadu na druh pracovného pomeru. Súd sa napokon zastal Poliaka, ktorý žaloval verejnoprávnu televíziu.

Slovenský spevák otvorene o homosexualite: Ako sa to dozvedeli jeho rodičia a... nerobte z nás strašiakov!

Človek nesmie doplácať na svoju sexuálnu orientáciu. Rozhodol o tom Súdny dvor Európskej únie. Sexuálna orientácia podľa jeho záverov nemôže byť dôvodom na ukončenie zmluvy o práci so samostatne zárobkovo činným človekom. Prístup poľských konzervatívcov vo vláde a aj ďalších štátnych orgánov k sexuálnym menšinám bol už niekoľko krát jadrom problému medzi Varšavou a inštitúciami Európskej únie. Najaktuálnejší prípad sa dotkol audiovizuálneho editora, ktorý žiadal od TVP (poľská verejnoprávna televízia) odškodnenie po tom, čo s ním spoločnosť rozviazala zmluvu. 

Muž dostal padáka kvôli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Tvrdí, že dôvodom mala byť jeho sexuálna orientácia. Televízia s mužom spolupracovala 7 rokov, pričom spolu uzatvárali zmluvy o dielo. Keď však so svojim partnerom zverejnili na sieti YouTube vianočné hudobné video v duchu tolerancie voči homosexuálnym párom, verejnoprávna televízia jeho služby začala odmietať a nová zmluva s ním uzavretá nebola.

Žiadal odškodnenie, poľské súdy mu nedokázali pomôcť

Smernica Európskej únie z roku 2000 zabezpečuje rovnosť a nemožnosť diskriminácie, vylučuje nerovnaké zaobchádzanie s ľuďmi na pracovisku, čo zahrňuje aj diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie.Muž sa po týchto udalostiach obrátil na varšavský súd. Problémom však je, že smernica EÚ z roku implikovaná do poľského práva vylučuje diskrimináciu na základe pohlavia, národnosti či etnicity, nezakomponovali však diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie. 

Muž dostal padáka kvôli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

Európsky súdny dvor konštatoval, že cieľom smernice má byť „odstrániť všetky diskriminačné prekážky prístupu k prostriedkom obživy a schopnosti prispieť spoločnosti prácou, bez ohľadu na právnu formu, na základe ktorej je táto práca vykonávaná.“ Konečný záver však ostáva v rukách poľského súdu.

Viac o téme: PoľskoHomosexualitaStrata práce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu