Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

VOJNA na Ukrajine Deň tristodvadsiaty tretí (12. január 2023)

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Väznený kritik Kremľa Alexej Navaľnyj na stredajšom súdnom pojednávaní povedal, že má horúčku a ďalšie príznaky chrípky. Vedenie väznice mu však podľa jeho slov odmieta poskytnúť nemocničnú liečbu, ba dokonca aj základné lieky, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie Navaľného tímu. Situáciu sledujeme online

Naživo z Ukrajiny

 Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 322

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 322 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:52 Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo, že na svoj sankčný zoznam pridalo 36 britských politikov, členov bezpečnostných síl a novinárov. TASR o tom informuje na základe správy spravodajskej stanice Sky News.

21:48 Ukrajinským vojakom, ktorí bránia obkľúčené mestá Bachmut a Soledar, prídu na pomoc posily i dodávka potrebných zásob. Vo štvrtok to na zasadnutí generálneho štábu v Kyjeve vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA. "Chcem zdôrazniť, že jednotky brániace tieto mestá dostanú strelivo a všetko potrebné, a to načas a bez omeškania," uviedol Zelenskyj.

21:30 Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat varoval vo štvrtok pred hrozbou raketových útokov z územia Bieloruska. Vyjadril sa tak deň po tom, ako prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina musí byť na svojich hraniciach s Bieloruskom "pripravená". TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

20:25 Ruský prezident Vladimir Putin verejne pokarhal ministra priemyslu a obchodu Denisa Manturova, ktorému vyčítal absenciu zmlúv na obstarávanie civilných a vojenských lietadiel. Putin sa takto rozhorčil na stredajšom zasadnutí ruskej vlády, ktoré bolo prvým v roku 2023 a vysielalo sa v ruskej televízii. TASR o tom informuje na základe štvrtkových správ stanice BBC a denníka The Guardian.

19:35 Rusko prepustilo vo štvrtok na slobodu veterána amerických námorných síl Taylora Dudleyho, ktorý bol zadržiavaný deväť mesiacov, odkedy v apríli 2022 z Poľska prekročil hranice do ruskej exklávy Kaliningrad ležiacej pri Baltskom mori. Oznámil to vyjednávač Bill Richardson, ktorý s Moskvou viedol rokovania o jeho prepustení, informuje agentúra AFP.

19:10 Rozhodnutie Poľska poslať Ukrajine tanky Leopard 2 nemeckej výroby bolo prijaté aj so zámerom podnietiť k podobnému rozhodnutiu ďalšie krajiny. Vo štvrtok to uviedol hovorca poľskej vlády Piotr Müller. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Ak neochránime nezávislosť Ukrajiny, budeme ďalším cieľom," uviedol hovorca. Dodal, že "tento spôsob politického nátlaku by mal primäť aj ostatné európske krajiny, aby sa (k tejto iniciatíve) pripojili".

18:50 Najvyššia rada schválila zákon, ktorý rozširuje práva zahraničných dobrovoľníkov na Ukrajine. Teraz môžu cudzinci z Národnej gardy, Štátnych špeciálnych služieb a iných útvarov legálne zostať na území Ukrajiny a získať ukrajinské občianstvo zjednodušeným postupom.

18:12 Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Začiatkom januára zároveň poskytla organizácii príspevok vo výške takmer 27.000 eur na vytvorenie analytického oddelenia pre Ukrajinu. Potvrdil to dočasne poverený šéf rezortu diplomacie Rastislav Káčer. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

17:55 Vojenský súd v ruskom meste Rostov na Done odsúdil vo štvrtok aktivistu za práva krymských Tatárov a duchovného Raifa Fevzijeva na 17 rokov väzenia. Fevzijev bol uznaný za vinného zo sprisahania s cieľom uchopiť moc a z organizovania činnosti teroristickej skupiny.

17:23 Námestníčka ministra obrany Ukrajiny Hanna Maliar: Nepriateľ pokračuje v ofenzíve pri Soledare, ukrajinské ozbrojené sily držia obranu.

16:13 V Rusku sa možno zvýši horná veková hranicu pre občanov, ktorých budú už túto jar odvádzať do ozbrojených síl. V rozhovore pre oficiálne parlamentné noviny to povedal predseda branného výboru ruskej Štátnej dumy Andrej Kartapolov. Uviedla to vo štvrtok agentúra Reuters. Kartapolov dodal, že zároveň bude z 18 na 21 rokov zvýšená dolná veková hranica, avšak po "prechodnom období" trvajúcom jeden až tri roky.

15:10 Ruský súd uložil päťročný väzenský trest 24-ročnému profesionálnemu vojakovi za to, že odmietol bojovať na Ukrajine. Oznámili to vo štvrtok ruské úrady, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Vojak, ktorý sa "odmietol zúčastniť na špeciálnej vojenskej operácii", sa vlani v máji nenahlásil do služby. Polícia tohto vojaka menom Marseľ Kandarov vypátrala v septembri, uvádza tlačová služba súdov v Baškirsku – ruskej republike ležiacej v oblasti južného Uralu.

14:55 Delegácia vedená zástupcom veliteľa ruských vojsk na Ukrajine Olegom Saľukovom navštívila vo štvrtok Bielorusko, aby preverila bojovú pripravenosť tamojších spoločných ozbrojených síl. Oznámilo to bieloruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

14:25 Ukrajinská pohraničná stráž zaútočila na ruských žoldnierov v Soledare. Ukrajinská pohraničná stráž 12. januára oznámila, že mínometmi zaútočila na žoldnierov neslávne známej ruskej skupiny Wagner v meste Soledar v Doneckej oblasti.

13:53 Ukrajinská armáda predpokladá, že ruské sily sa pokúsia dobyť celú Doneckú oblasť a obsadiť ľavý breh Záporožskej oblasti, uviedol 12. januára zástupca náčelníka generálneho štábu Oleksii Hromov. 

13:22 V sankciách proti Rusku treba pokračovať, kým bude predstavovať hrozbu pre demokratickú Európu. Uviedol to dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer.

12:43 Už štvrtá zmena vo veliteľských štruktúrach inváznych vojsk Ruska počas agresie na Ukrajine je príkladom chaotického a nekoncepčného velenia a pretrvávajúcich problémov pri dosahovaní cieľov operácie. Ozbrojené sily (OS) SR to zhodnotili v súvislosti s informáciami, podľa ktorých bol velením ruskej operácie na Ukrajine poverený náčelník Generálneho štábu Armády Ruskej federácie Valerij Gerasimov. Informoval o tom hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

12:15  Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej ozbrojené sily bojujú o udržanie si moci nad mestom Soledar v Doneckej oblasti na východe krajiny, ale situácia je tam stále "ťažká". Informuje správa tlačovej agentúry AFP.

12:04 Všeobecný nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu potvrdzuje silu jednotnej reakcie na porušovanie ľudských práv. Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) to uvádza v správe zverejnenej vo štvrtok. Infermuje o tom správa agentúry AP.

11:43 Ukrajina buduje opevnenia na severe krajiny. V regióne Rivne sa budujú inžinierske a fortifikačné stavby.

11:04  Príslušníci ruskej polovojenskej Vagnerovej skupiny tvrdia, že našli telo jedného z dvoch britských dobrovoľníkov, ktorí sa stratili na východe Ukrajine. Informuje o tom štvrtková správa denníka The Guardian.

10:41 Moskva a Kyjev majú v budúcnosti záujem aj o ďalšie rozhovory na úrovni ombudsmanov, uviedla vo štvrtok ruská splnomocnenkyňa pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová. Napísala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

10:34 Rusko obvinilo vo štvrtok Arménsko, že mierové rokovania s Azerbajdžanom, ktoré sa na tému sporného územia Náhorný Karabach konali v Moskve, v decembri zlyhali. Agentúra Reuters sa domnieva, že to naznačuje, že medzi spojencami Ruskom a Arménskom začína v súvislosti s konfliktom o tento kontroverzný región dochádzať k nezhodám.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu