Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Polícia objavila na letisku Heathrow balík kontaminovaný uránom: Pochádzal z Pakistanu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britskí colníci na londýnskom letisku Heathrow objavili balík, v ktorom sa nachádzal materiál kontaminovaný uránom. V noci na stredu to oznámila britská metropolitná polícia, ktorá dodala, že prípad vyšetruje protiteroristická jednotka. TASR správu prevzala z televízie Sky News a denníka The Guardian.

Colníci objavili podozrivý balík 29. decembra v rámci rutinnej bezpečnostnej kontroly. Nachádzal sa na palube lietadla prichádzajúceho z Ománu, pochádzal z Pakistanu a bol určený pre iránsku spoločnosť do sídlom v Británii.

Pre verejnosť nepredstavuje žiadne ohrozenie

Polícia uviedla, že množstvo kontaminovaného materiálu bolo "veľmi malé" a odborníci sa po jeho preskúmaní zhodli na tom, že pre verejnosť nepredstavuje žiadne ohrozenie. K tomuto názoru sa prikláňa aj britské ministerstvo vnútra, píše The Guardian. 

"Hoci vyšetrovanie stále prebieha, nepredpokladáme, že by kontaminovaný balík predstavoval priamu hrozbu. Situáciu však budeme naďalej monitorovať," vyhlásila polícia a dodala, že v súvislosti s balíkom zatiaľ nikoho nezatkla. Sky News vysvetľuje, že urán je chemická látka, ktorá sa na planéte Zem vyskytuje prirodzene. Pre ľudí však môže byť nebezpečný, keďže má rádioaktívne vlastnosti.

Pre prepravu jadrových materiálov platia veľmi prísne normy

"Množstvo zaisteného materiálu bolo extrémne malé a podľa odborníkov nepredstavovalo žiadne nebezpečenstvo pre verejnosť," uviedol šéf protiteroristickej jednotky metropolitnej polície Richard Smith. Vyšetrovanie pokračuje, polícia nikoho nezadržala, dodal Smith.

Urán je kov, ktorý má využitie vo vede a v energetike, ale je tiež zásadnou položkou pri výrobe jadrových zbraní. Niektoré izotopy vyžarujú žiarenie, ktoré môže byť pre človeka škodlivé, a samotný kov je pri požití alebo vdýchnutí toxický, uvádza Reuters.

Pre prepravu jadrových materiálov v nákladnom priestore pri civilných rokoch platia veľmi prísne normy, píše BBC. Zásielka s látkami ako je urán by mala byť riadne zabezpečená a oddelená od cestujúcich.

 

Viac o téme: LetiskoBalíkBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu