Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Takéto niečo sme ešte nevideli: FOTO Pohľad na európske zjazdovky trhá lyžiarom srdce!

Švajčiarske Alpy čelia nedostatku snehu a vysokým teplotám. Wildhause v stredu 4. januára 2023 Zobraziť galériu (6)
Švajčiarske Alpy čelia nedostatku snehu a vysokým teplotám. Wildhause v stredu 4. januára 2023 (Zdroj: SITA (Gian Ehrenzeller/Keystone via AP))

BRATISLAVA - December bol v Európe nezvyčajne teplý a začiatok januára zatiaľ nevyzerá inak. Prvý deň v roku bolo zaznamenané rekordné teplo najmenej v ôsmich európskych krajinách. Prvý týždeň v roku viaceré európske lyžiarske rezorty musia umelo zasnežovať. Napriek snahám stredísk to pre lyžiarov stále nevyzerá dobre.

 

Archívne video: Parížania si užívajú nezvyčajne teplé počasie na Nový rok: Vo veľkom sa stretávajú pri rieke Seina

Parížania si užívajú nezvyčajne teplé počasie na Nový rok: Vo veľkom sa stretávajú pri rieke Seina (Zdroj: Profimedia)

Zóna vysokého tlaku nad oblasťou Stredozemného mora a systém nízkeho tlaku v Atlantiku vyvolali silný juhozápadný prúd, ktorý priniesol teplý vzduch zo severozápadnej Afriky do stredných zemepisných šírok. Vzduch sa pri prechode severným Atlantikom ešte viac oteplil v dôsledku vyššej teploty povrchu mora, ako je obvyklé. Vo východnej časti severného Atlantiku bola teplota povrchu mora o 1–2 °C vyššia ako normálne. To všetko spôsobilo na Silvestra a Nový rok rekordné horúčavy vo viacerých európskych krajinách, uvádza Svetová meteorologická organizácia

Umelo zasnežovaný svah vo švajčiarskom Wildhause počas 4. januára 2023.
Zobraziť galériu (6)
Umelo zasnežovaný svah vo švajčiarskom Wildhause počas 4. januára 2023.  (Zdroj: SITA (Gian Ehrenzeller/Keystone via AP, File))

Súčasné teploty sú skôr typické pre apríl a máj, rozhodne nie pre január. Teploty nad 20 °C boli pozorované v mnohých európskych krajinách. Lámali sa tiež národné a mnohé miestne teplotné rekordy za december a január. A to aj obľúbenýh lyžiarkych strediskách.

Wildhause počas 4. januára 2023
Zobraziť galériu (6)
Wildhause počas 4. januára 2023  (Zdroj: SITA (Gian Ehrenzeller/Keystone via AP))

Preteky Svetového pohára v slalome mužov, v nemeckom Garmisch-Partenkirchene, streda 4. januára 2023
Zobraziť galériu (6)
Preteky Svetového pohára v slalome mužov, v nemeckom Garmisch-Partenkirchene, streda 4. januára 2023  (Zdroj: SITA (AP Photo/Alessandro Trovati))

Rekordne horúci januárový deň bol zaznamenaný u nás ako aj v Poľsku, Čechách, Dánsku či Holandsku. Viaceré európske národné meteorologické a hydrologické služby (NMHS), AEMET (Španielsko), Meteo France (Francúzsko), Deutscher Wetterdienst (Nemecko) a Met Office (Spojené kráľovstvo), už oznámili rok 2022 za najteplejší rok v histórii svojej krajiny. 

Vrchol Hafelekar neďaleko Innsbrucku, Rakúsko, pondelok 2. januára 2023
Zobraziť galériu (6)
Vrchol Hafelekar neďaleko Innsbrucku, Rakúsko, pondelok 2. januára 2023  (Zdroj: SITA (AP Photo/Matthias Schrader))

Hafelekarspitze neďaleko Innsbrucku, Rakúsko, pondelok 2. januára 2023
Zobraziť galériu (6)
Hafelekarspitze neďaleko Innsbrucku, Rakúsko, pondelok 2. januára 2023  (Zdroj: SITA (AP Photo/Matthias Schrader))

Pred dvoma mesiacmi vydala Svetová meteorologická organizácia Správu o stave klímy v Európe 2021, v ktorej sa uvádza, že teploty nad Európou sa v období rokov 1991-2021 výrazne oteplili, v priemere o +0,5 °C za desaťročie, čo je najviac zo všetkých kontinentov a viac ako dvojnásobok celosvetového priemeru. Podľa Svetovej meteorologickej organizácie bude rok 2022 pravdepodobne 5. alebo 6. najteplejším rokom v globálnom zázname. 

Viac o téme: ZimaPočasieTeplotné rekordyLyžiarske strediská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu