Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ministerstvo hospodárstva SR pripravuje ďalšiu výzvu na pomoc v boji s vysokými cenami energií

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR plánuje už počas februára vyhlásiť ďalšiu výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na pokrytie dodatočných nákladov v dôsledku zvýšenia cien plynu a elektriny. Informoval o tom tlačový odbor MH SR.

Ide o pokračovanie pomoci na podporu hospodárstva v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine, ktorú ministerstvo poskytovalo už počas decembra 2022. Oprávneným žiadateľom bude podľa MH SR každý subjekt, ktorý vykonáva hospodársku činnosť (je poskytovateľom služby alebo predajcom tovaru) bez ohľadu na svoj právny status, veľkosť či spôsob financovania, vrátane samospráv, občianskych združení či domovov sociálnych služieb.

archívne video

Bývalý štátny tajomník Galek spochybňuje spôsob, akým vláda nastavila pomoc ľuďom počas krízy (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Je potrebné splniť podmienky výzvy

Oprávnené obdobie, ako aj ďalšie parametre možností čerpania spresní rezort hospodárstva v závislosti od vývoja situácie s cenami energií. V rámci uvedenej výzvy bude v tomto prípade poskytnutá pomoc aj odberateľom elektriny mimo domácnosti s celkovým ročným odberom elektriny za predchádzajúci rok najviac 30.000 kilowatthodín (kWh) a odberateľom plynu mimo domácnosti s celkovým ročným odberom plynu za predchádzajúci rok najviac 100.000 kWh, ktorí splnia podmienky výzvy.

Ministerstvo hospodárstva SR pripravuje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nejde o odberateľov elektriny a plynu v domácnosti

Podľa rezortu ide o odberateľov elektriny a plynu, ktorí sú podľa zákona o regulácii v sieťových odvetviach zraniteľnými odberateľmi (tzv. malé podniky) a ktorým dodávka elektriny a plynu podlieha cenovej regulácii Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Rezort upozornil, že nejde o odberateľov elektriny a plynu v domácnosti a vybraných zraniteľných odberateľov, ktorým sa ustanovujú maximálne ceny pre časť regulovanej dodávky elektriny a plynu pre vybraných koncových odberateľov a výšky taríf pre domácnosti a vybraných odberateľov elektriny.

Viac o téme: PlynElektrinaVýzvaMinisterstvo hospodárstvaVysoké cenyPomoc v boji
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu