Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Slovnaft predviedol Bratislavčanom svetelnú šou: Plamene šľahali do výšky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar, Maarty)

BRATISLAVA – Včera podvečer obyvatelia Bratislavy mohli nad mestom pozorovať jedinečnú ohňovú šou. V rafinérii Slovnaft došlo v dôsledku poruchy na elektrickom vedení k výrazne zvýšenému spaľovaniu na poľných horákoch spojených so zvýšeným hlukovým znečistením v okolí. Preto sme sa rafinérie opýtali, ako často k podobným javom dochádza. Reaguje hovorca Slovnaftu, Anton Molnár.

Rafinéria Slovnaft - Odstávka výrobnej jednotky. (Spaľovanie na poľných horákoch) (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

V utorok (03.01.) podvečer došlo v bratislavskej rafinérii Slovnaft k poruche na elektrickom vedení. "V dôsledku poruchy na elektrickom vedení, musela byť odstavená výrobná jednotka v petrochemickej časti. V tejto súvislosti očakávame spaľovanie na poľných horákoch, prípadne zvýšených hluk. Všetky procesy sú riadené a bezpečné," píšu na informačnom portáli. 

Odstávka výrobnej jednotky. (Spaľovanie na poľných horákoch)
Zobraziť galériu (5)
Odstávka výrobnej jednotky. (Spaľovanie na poľných horákoch)  (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

„Ide o krátkodobý výpadok. Konkrétne nastal výpadok etylénovej jednotky. Jej odstavenie a následný nábeh sprevádza spaľovanie na poľných horákoch. Snažíme sa tieto udalosti čo najviac skrátiť v súlade s bezpečnostnými postupmi. Nábeh a ustálenie prevádzky očakávame počas najbližších 24 hodín. Zároveň sa skončí sprievodné spaľovanie na poľných horákoch,“ priblížil hovorca rafinérie Anton Molnár. O tom, ako poľné horáky fungujú, sa môžete dozvedieť viac v informačnom videu.

Rafinériu chceme prevádzkovať bez zbytočných prestojov

Hovorca rafinérie tvrdí, že v roku 2023 neplánujú žiadne dlhodobejšie odstávky, kľúčové plánované odstávky sa podľa jeho slov uskutočnili v minulom roku. „Je aj v našom záujme prevádzkovať rafinériu bez zbytočných prestojov a udalostí,“ dodáva s tým, že v tomto roku čaká rafinériu Slovnaft výzva v zmene dodávok ropy aj z iných krajín ako je Rusko. „Inžinieri, technológovia a veľa ďalších kolegov robí všetko pre to, aby bola prevádzka spoľahlivá a čo najmenej rušivá, a aby mala zároveň celá krajina dostatok palív, ale aj iných produktov, bez ktorých by ekonomika nefungovala.“

Rafinéria Slovnaft v Bratislave
Zobraziť galériu (5)
Rafinéria Slovnaft v Bratislave  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

So sťažnosťami spoločnosti pomáha informačná aplikácia

„Čo sa týka sťažností, v komunikácii nám pomáha špeciálna aplikácia Sused Slovnaft, ktorá je voľne dostupná pre obyvateľov. Je v nej presný kalendár činností a sprievodných javov, a tiež výsledky meraní kvality ovzdušia.“ Podľa Molnára pomáha aj komunikácia s mestskými časťami, tie dostávajú informácie o odstávkach vopred. „Organizujeme aj pravidelné stretnutia s komunitou, na ktorých sa snažíme ešte podrobnejšie opísať fungovanie procesov, a prípadne získavať spätnú väzbu,“ dodáva hovorca.

VIDEO Slovnaft predviedol Bratislavčanom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Slovnaft)

Slovnaft čakajú v januári ešte krátke odstávky

„Rafinéria Slovnaft má v januári 2023 naplánované odstávky a nábeh troch výrobných jednotiek,“ tvrdí hovorca. Pri odstávkach je očakávaný aj negatívny vplyv na komfort života obyvateľov okolitých mestských časti, uvádzajú na svojej stránke. Obyvatelia môžu očakávať zvýšenú úroveň zápachu, hluku aj prípadné spaľovanie na poľných horákoch. Dodávajú, že navyše plánujú štandardnú odstávku v petrochemickej časti rafinérie. Tá sa má uskutočniť 9. a 24. januára 2023 v popoludňajších hodinách. „Počas týchto dní očakávame nárazové zvýšenie hluku a spaľovanie na poľnom horáku.“

VIDEO Slovnaft predviedol Bratislavčanom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Slovnaft)

Viac o téme: RafinériaOdstávkaPlameneSlovnaft
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu