Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Svet oslavuje príchod Nového roku 2023: Dubaj vypustil ohňostroj z najvyššej budovy sveta

Ohňostroj vypustený z najvyššej budovy sveta Burdž chalífa v Dubaji. Zobraziť galériu (4)
Ohňostroj vypustený z najvyššej budovy sveta Burdž chalífa v Dubaji. (Zdroj: SITA/AP/Kamran Jebreili)

SYDNEY – Celá Austrália sa tešila z príchodu nového roka. Ohňostroje vypukli na jej celom území. Oslavovalo sa vo veľkom, pretože od vypuknutia pandémie to boli tri dlhé roky bez farebnej šou na oblohe. Tri hodiny pred Austrálčanmi oslavoval aj Nový Zéland, no prví ľudia, ktorí oslavovali, pochádzajú z ostrova Karibati.

video

Na Silvestra sa varili rovnaké jedlá ako na Vianoce, ľudia si však dopriali aj mäso (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Len do Sydney sa na oslavy nahrnulo cez milión ľudí. Hasiči upozorňovali verejnosť, aby pyrotechniku nechali na odborníkov, informuje ABC News. Od Vianoc sa totiž objavilo už niekoľko požiarov, kde museli byť povolaní. Okrem toho je teraz v Austrálii leto a požiare vznikajú aj bez ľudského zásahu. 

Hasiči z Južnej Austrálie vyzvali verejnosť, aby na oslavu Nového roka v Adelaide prenechala pyrotechniku odborníkom. Krajinský hasičský zbor (CFS) uviedol, že hasiči od Vianoc zasahujú pri množstve veľkých požiarov trávy. "Vzhľadom na to, že nebezpečenstvo pred požiarmi bude podľa predpovedí počasia pokračovať aj v priebehu budúceho týždňa, nelegálne ohňostroje zvyšujú pravdepodobnosť vzniku požiaru," povedal šéf CFS Brett Loughlin.

Sydney

Už od skorých ranných hodín si obyvatelia aj návštevníci mesta Sydney hľadali čo najlepší výhľad na ohňostroj, ktorý mal vypuknúť už o niekoľko hodín. Mesto bolo doslva preplnené, keďže išlo o prvé oslavy bez covidových obmedzení. V budove opery, jednej z najvyhľadávanejších lokalít, boli už o desiatej hodine predpoludním bsadené všetky miesta. všetky miesta obsadené. Predpokladalo sa, že oslavy Nového roka v Sydney, ako v prvej veľkej svetovej metropole, videlo na celom svete približne pol miliardy ľudí. 

Kiribati

Prví ľudia, ktorí oslávili príchod Nového roku 2023 boli obyvatelia ostrova Kiribati v Tichom oceáne. Nový rok na Zem prichádza postupne, západne od takzvanej dátovej hranice. Táto medzinárodne uznávaná línia, ktorá prechádza približne 180. poludníkom zemepisnej dĺžky, je hranicou, po prekročení ktorej je potrebné zmeniť dátum. Niekoľko tisíc obyvateľov kiribatského atolu Kiritimati oslávilo Nový rok o 11.00 h SEČ. Po prvý raz od začiatku pandémie covidu s nimi mohli oslavovať aj turisti z iných častí sveta. Hranice polynézskeho súostrovia boli uzavreté od marca 2020 do augusta tohto roka.

Samoa

Ďalšia ostrovná krajina v Tichom oceáne, Samoa, tento rok zrušila letný čas a tak do nového roka vstúpila o hodinu neskôr – súčasne s Novým Zélandom a Tongou. Veľké ohňostroje nad samojským najväčším ostrom Savai'i a hlavným mestom Apia na ostrove Upolu zabezpečili pyrotechnickí experti, ktorí prileteli z Nového Zélandu.

Auckland

Na Novom Zélande, kde vlani ešte pre koronakrízu zrušili väčšinu silvestrovských podujatí, bol vrcholom osláv ohňostroj na budove Sky Tower v meste Auckland.

Ohňostroj nie je samozrejmosť

V niektorých krajinách však budú novoročné oslavy skromnejšie. Malajzijská vláda napríklad zrušila ohňostroj v hlavnom meste Kuala Lumpuru po tom, čo si zosuvy pôdy v krajine vyžiadali niekoľko desiatok obetí obetí na životoch a vyhnali desaťtisíce ľudí z ich domovov. Čína po uvoľnení koronavírových opatrení zápasí so vzostupom počtu prípadov nákazy koronavirom. Mnohí Číňania na internete píšu, že kvôli tomuto vývoju nemajú náladu oslavovať. Iní však vyjadrujú nádej, že s novým rokom príde návrat k bežnému životu.

Nový rok privítali aj Hong-Kong, Bangkok a Taipei

Mestský prśitav v Hong Kongu sa premenil na svetelné divadlo. Po celej Ázii sa objavuje masky a ozdoby pripomínajúce králika. Podľa čínskeho horoskopu sa 22. januára začína lunárny rok Králika, ktorý potrvá až do 9. februára 2024.

Taipei podobne ako Auckland na Novom Zelánde, využil na začiatky osláv Nového roku svoju najvyššiu budovu Taipei 101. Ohňostroj bol síce spustený len z nej, no o nádhernú scenériu farieb nebola núdza.

Thajsko už taktiež oslávilo vstup do Nového roku vo veľkom štýle. Ohňostroj v dĺžke 1,4 km vypustili pyrotechnici nad riekou Chao Phraya v Bangkoku, v blízkosti známeho Chrámu úsvitu.

Dubaj

Spojené arabské emiráty nenechali nič na náhodu. Ohňostroj z Burdž chalífa, najvyššej budovy sveta, bol skutočným umeleckým zážitkom. Celé sa to začalo typickým dramatickým odpočítavaním cez ukážku efektov až po vrchol 828 metrov vysokého mrakodrapu. Zaujímavým motívom bolo aj použitie farieb, ktoré odkazovali na symboliku ostatných krajín arabského sveta. Grafická scenéria na mrakodrape predstavila vlajku každej jednej z nich. 

 Praha

I keď v českej metropole platí od roku 2020 zákaz používania zábavnej pyrotechniky, posledný deň v roku rozžiaril Václavské námestie takmer na každom rohu. Všade poletovala zábavná pyrotechnika aj napriek možnému udeleniu pokuty. Pred polnocou však boli oslavy v centre metropoly pokojné. Zákaz mal chrániť pred veľkým hlukom najmä zvieratá.

Silvestrovské oslavy každoročne pridávajú vrásky pražským záchranárom. Aj tento rok preto posilnili svoju prítomnosť v centre metropoly. Na Václavskom námestí čakal na prípadných zranených ľudí záchranársky kamión Golem, v centre boli rozmiestnené aj sanitky. Na bezpečnosť dohliadali stovky policajtov.

 

 

Viac o téme: SilvesterOhňostrojOslavyAustráliaNový ZélandNový rokRok 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu