Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

VOJNA na Ukrajine Deň tristojedenásty (31. december 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Od začiatku ruskej invázie zazneli v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev varovné sirény už dovedna 638-krát a stav núdze bol v platnosti takmer 694 hodín, uviedol v piatok šéf tamojšej vojenskej administratívy Serhij Popko. Informuje na základe správy agentúra DPA.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Vojna na Ukrajine - deň č. 310

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 310 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:58 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v krátkom novoročnom prianí ľuďom vo svojej krajine povedal, že spoznali, kto je ich skutočným priateľom. Ukrajina sa už viac ako desať mesiacov s podporou západných krajín, vrátane Česka, bráni ruskej agresii. Podľa Zelenského bude rok 2023 rokom víťazstva.

21:15 Ruský úder po silvestrovskom útoku zanechal v Záporoží bez elektriny 1750 domácností. Rusko spustilo na Nový rok 31. decembra nový raketový útok naprieč Ukrajinou, ktorý zabil najmenej jedného a viac ako 30 zranil. V Záporoží utrpeli zranenia najmenej dvaja ľudia.

20:20 Novoročná atmosféra v Moskve.

19:10 Rusko a Ukrajina si krátko pred príchodom nového roka vymenili vojnových zajatcov. Domov sa podľa Kyjeva vrátilo 140 ukrajinských vojakov, Moskva oznámila príchod 82 Rusov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

18:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu poďakoval nemeckému spolkovému kancelárovi Olafovi Scholzovi za podporu a zmenu postoja Nemecka v spojitosti s krízou na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA a Zelenského vyjadrenia na sociálnej sieti.

17:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyhlásil, že jeho krajina neodpustí Rusku jeho agresiu. Vyjadril sa po tom, ako Moskva krátko pred Novým rokom podnikla ďalšiu sériu raketových útokov. Informácie TASR prevzala od agentúr AFP a Reuters a televízie CNN. "Niekoľko vĺn raketových útokov na Silvestra. Rakety proti ľuďom... Nikto na svete vám to neodpustí. Ukrajina neodpustí," uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach.

17:10 Ruský prezident Vladimir Putin využil v sobotu svoj novoročný prejav k občanom na to, aby znovu obvinil západné krajiny z agresie a snahy oslabiť Moskvu konfliktom na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AP. Putin prejav predniesol z vojenskej základne, kde za ním stáli vojaci, podľa ruských médií bojujúci na Ukrajine. Jeho novoročný príhovor dosiaľ obvykle nahrávali na pozadí zasneženého Kremľa.

"Bol to rok ťažkých, nevyhnutných rozhodnutí, najdôležitejších krokov k získaniu plnej suverenity Ruska a silnej konsolidácie našej spoločnosti," vyhlásil Putin v súlade so svojím opakovaným tvrdením, že Moskva nemala na výber a musela vyslať vojakov na Ukrajinu, pretože ohrozovala bezpečnosť Ruska. "Západ klamal o mieri, ale pripravoval sa na agresiu, a dnes to už otvorene priznáva, bez rozpakov," tvrdil tiež šéf Kremľa s tým, že západné krajiny "cynicky využívajú Ukrajinu a jej obyvateľov na oslabovanie a rozdeľovanie Ruska".

16:22 Rusko vypálilo viac ako 20 riadených striel, z toho 12 zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana. V sobotu to oznámil hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj, ktorého citovala agentúra AFP. Generál Zalužnyj na sociálnej sieti dodal, že šesť rakiet bolo zostrelených nad hlavným mestom Kyjev.

16:14 Kancelária prezidenta zverejnila zábery ničenia v Protasiv Yar.

15:15 V Kyjeve bol v dôsledku raketového útoku poškodený hotel, uvádzajú médiá s odvolaním sa na prezidentskú kanceláriu.

14:40 Krátko pred novoročnými oslavami Rusko v sobotu znova zaútočilo na Ukrajinu desiatkami rakiet i dronmi. Nálety hlásili vo viacerých oblastiach vrátane metropoly Kyjev, kde zabili najmenej jedného človeka. Informovali o tom agentúry AP, DPA a APF. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko oznámil, že starší človek zomrel v Solomianskom obvode na juhozápade mesta, kde tiež hospitalizovali tri zranené ženy. Medzi zranenými v inej časti mesta je podľa neho aj japonský novinár.

13:10 Niekoľko regiónov preventívne prerušilo dodávky elektriny v dôsledku prebiehajúceho ruského raketového útoku. "Je to nevyhnutné na zníženie zaťaženia energetického systému v prípade, že by bola zasiahnutá naša infraštruktúra," povedal guvernér Odeskej oblasti Maksym Marčenko počas celoštátneho poplachu

13:09 V Kyjeve bolo počuť ďalšiu sériu výbuchov. Kyjevská administratíva skôr v ten deň informovala o práci protivzdušnej obrany uprostred prebiehajúceho rozsiahleho ruského raketového útoku na Ukrajinu.

12:23 Vo väčšine ukrajinských regiónov je spustený letecký poplach.

12:22 Británia bude naďalej „stáť s našimi ukrajinskými priateľmi proti Putinovej brutalite a brániť slobodu a demokraciu všade, kde ju budeme považovať za ohrozenú,“ uviedol britský premiér Rishi Sunak vo svojom novoročnom posolstve.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

11:24 Za jeden rok dosiahli kumulatívne straty ruských oligarchov v dôsledku sankcií takmer 95 miliárd dolárov.

11:23 Rusko použilo jednu balistickú strelu Iskander, ktorú je podľa guvernéra Černihivskej oblasti Viačeslava Chausa „takmer nemožné“ sledovať pomocou dostupných systémov protivzdušnej obrany na Ukrajine.

10:40 Niekto namaľoval slová „Zbúraj to“ na pamätník Alexandra Puškina v Kyjeve.

10:39 Ruská raketa S -300 zaútočila na policajné oddelenie Lyman v Doneckej oblasti, informuje šéf národnej polície Klymenko. Jeden policajt bol zranený.

9:52 Ministerstvo vnútra vyšetruje 2200 prípadov spolupráce s Ruskom. Prvý námestník ministra vnútra Jevhen Jenin v televízii uviedol, že od začiatku rozsiahlej ruskej invázie bolo na Ukrajine odhalených 108 sabotážnych a prieskumných skupín.

9:50 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 31. decembru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

8:58 Ukrajinská armáda uviedla, že 29. decembra bolo v Chersonskej oblasti zabitých asi 200 vojakov a 115 bolo zranených v Záporožskej oblasti.

8:57 Rusko pravdepodobne zaútočí na Ukrajinu počas sviatkov, aby podkopalo morálku ľudí. Podľa ministerstva obrany Spojeného kráľovstva, hoci Rusko udržiavalo model rozsiahlych útokov každých 7 až 10 dní, je pravdepodobné, že ho počas zimných prázdnin preruší.

7:32 Uvádza sa, že dedina Novoselivka, Luhanská oblasť bola oslobodená. Oficiálne potvrdenie Generálneho štábu ozbrojených síl zatiaľ neexistuje.

7:30 Rusko zintenzívnilo útoky bezpilotnými lietadlami, aby pokračovalo vo svojej kampani proti kritickej infraštruktúre Ukrajiny v dôsledku zmenšujúcich sa zásob presných rakiet, uviedol Inštitút pre štúdium vojny.

6:01 Rusko povedalo niektorým štátnym pracovníkom, že musia získať ruský pas a vzdať sa ukrajinského občianstva, aby mohli pokračovať v práci, uviedlo Centrum národného odporu ukrajinskej armády.

6:00 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu informovala, že 29. decembra neskoro večer bolo v dôsledku ostreľovania odpojené posledné funkčné záložné elektrické vedenie v najväčšej európskej jadrovej elektrárni okupovanej Ruskom.

Ruská armáda bude na svoju obnovu potrebovať najmenej päť rokov

Ruská armáda utrpela počas bojov na Ukrajine také veľké straty, že na svoju obnovu bude potrebovať najmenej päť rokov, uviedol v piatok ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Informuje na základe správy agentúra DPA. "Podľa poznatkov vyplývajúcich zo zistení NATO utrpeli Rusi ťažké strany v tankoch, delostrelectve, obrnených vozidlách i vojakoch," citoval Reznikova denník Ukrajinska pravda.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

"Regulárne ozbrojené sily Ruskej federácie by sa mohli obnoviť (do stavu pred inváziou) najskôr do piatich rokov, a možno až za desať rokov," odhadol ukrajinský minister obrany. To isté podľa neho platí pre raketový potenciál Ruska. K stratám ukrajinských ozbrojených síl sa Reznikov nevyjadril. Od februárového masívneho vpádu ruských jednotiek na Ukrajinu utrpeli ťažké straty obe bojujúce strany. Ukrajina tvrdí, že ruská armáda prišla už o 100.000 svojich vojakov. Agentúra DPA pripomína, že tieto údaje nie je možné nezávisle overiť.

V Kyjeve od začiatku vojny platil stav núdze už 29 dní

"Prakticky je to 29 dní, takmer celý kalendárny mesiac, ktorý občania mesta strávili v úkrytoch a bunkroch," spresnil. Ukrajinské hlavné mesto sa od začiatku vojny stalo terčom už 52 raketových a iných vzdušných úderov, pri ktorých zahynulo 120 ľudí vrátane piatich detí a 495 utrpelo zranenia, dodal Popko.

Pohľad na zničenú budovu v regióne Kyjeva
Zobraziť galériu (4)
Pohľad na zničenú budovu v regióne Kyjeva  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

Útoky v hlavnom meste poškodili viac než 600 budov a ťažké škody utrpela aj kritická infraštruktúra Kyjeva. "Rok 2022 bol najhorším rokom v novodobej histórii Kyjeva," zdôraznil Popko s tým, že potom, čo ukrajinské jednotky na začiatku invázie odrazili postup ruských pozemných síl na Kyjev, nepriateľ pristúpil ku "genocíde zo vzduchu", cituje DPA.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr ZelenskyjVideo: Youtube/ Sloth on meth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu