Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vo Francúzsku zadržali ukrajinského oligarchu podozrivého zo sprenevery

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LYON - Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali ukrajinského oligarchu a bývalého poslanca Kosťantyna Ževaha, ktorý je na Ukrajine stíhaný pre podozrenie zo sprenevery 113 miliónov dolárov zo svojej banky. Banka skrachovala v roku 2015.

Ako v stredu informovala agentúra AFP, Ževaha zadržali v utorok večer v juhofrancúzskom lyžiarskom stredisku Courchevel. Kyjev tohto 48-ročného muža zaradil na zoznam hľadaných osôb v roku 2021. K Ževahovmu zatknutiu došlo na základe žiadosti Ukrajiny. Ukrajinská generálna prokuratúra súčasne žiada Ževahovo vydanie, na ktoré musí súd vo Francúzsku reagovať do desiatich dní.

Ževaho je momentálne v predbežnej vydávacej väzbe. Pred odvolací súd vo Francúzsku predstúpi 5. januára 2023, uviedla v stredu príslušná prokuratúra. Podľa časopisu Forbes má Ževahov majetok v súčasnosti odhadovanú hodnotu 1,3 miliardy dolárov. Vlani to bolo 2,3 miliardy dolárov. Ževaho je väčšinovým akcionárom ťažobnej spoločnosti Ferrexpo, kótovanej na burze v Londýne, ktorá vyrába pelety zo železnej rudy a počas vojny na Ukrajine zápasí s ťažkosťami.

V rokoch 1998 - 2019 bol poslancom ukrajinského parlamentu — niekedy ako nezávislý, inokedy ako člen poslaneckého klubu strany Vlasť (Baťkivščyna) bývalej premiérky Julije Tymošenkovej. V posledných parlamentných voľbách prehral súboj o mandát s kandidátom strany Sluha národa vedenej Volodymyrom Zelenským. Ten sa počas kampane pred prezidentskými voľbami zaviazal, že ako hlava štátu bude bojovať proti tajným dohodám medzi politikmi a bohatými podnikateľmi.

Viac o téme: SpreneveraUkrajinaOligarcha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu