Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň tristošiesty (26. december 2022)

Pohľad na zničenú budovu v regióne Kyjeva Zobraziť galériu (3)
Pohľad na zničenú budovu v regióne Kyjeva (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

KYJEV - Napriek opakovaným náznakom zo strany ruského prezidenta Vladimira Putina o jeho ochote rokovať v súvislosti s vojnou na Ukrajine sa Kyjev domnieva, že vyjednávať v skutočnosti nechce. Informovala agentúra DPA.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Vojna na Ukrajine - deň č. 305

Vojna na Ukrajine - deň č. 305 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:01 Po sobotňajšom ruskom útoku na mesto Cherson na juhu Ukrajiny sa 18 ľudí stále nachádza vo vážnom stave v nemocnici. V pondelok o tom na sociálnej sieti Telegram informoval gubernátor Chersonskej oblati Jaroslav Januševyč. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

19:28 Ukrajina by chcela usporiadať do konca februára budúceho roka mierový summit, najlepšie na pôde OSN. V dnes zverejnenom rozhovore to agentúre AP povedal ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. Prostredníkom na rokovaniach, ktoré by sa mali uskutočniť v čase prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu, by podľa Kyjeva mal byť generálny tajomník OSN António Guterres.

18:34 Za bránami obľúbeného Gorkého parku v centre Moskvy stoja na podstavci tri veľké písmená - Z, V a O, symboly špeciálnej vojenskej operácie, ako Kremeľ oficiálne označuje svoju inváziu na Ukrajinu. Hneď vedľa je potom tradičná sviatočná výzdoba typická pre tieto dni, avšak tá súvisiaca s konfliktom na Ukrajine teraz v Moskve začína prevládať, píše agentúra Reuters.

17:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal Indiu o pomoc pri implementácii "mierového vzorca" zameraného na ukončenie vojny na Ukrajine. Zelenskyj to uviedol v pondelok po telefonáte s indickým premiérom Naréndrom Módím. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

15:57 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počíta s tým, že India sa zapojí do realizácie ukrajinského plánu na ukončenie vojny s Ruskom. Oznámil to vo vyhlásení zverejnenom na twitteri po telefonáte s indickým premiérom Naréndrom Módím. V príspevku odkazoval na skôr ohlásený "mierový vzorec", ktorý obsahuje aj podmienku stiahnutia všetkých ruských jednotiek z Ukrajiny.

15:49 Ukrajina v pondelok oficiálne vyzvala na vylúčenie Ruska z Organizácie Spojených národov. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

15:22 Ukrajina potrebuje od svojich partnerov aj stíhačky a bojové lode, uviedol námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrij Meľnyk v pondelkovom rozhovore pre agentúru DPA, informuje TASR.

14:45 Uväznený ruský opozičný vodca Alexej Navalnyj uviedol, že trpí zhoršujúcimi sa bolesťami chrbta, ktoré súvisia s jeho dlhými pobytmi na samotke. Na twitteri dnes napísal, že ide o zámernú stratégiu úradov, ako podkopať jeho zdravie.

14:04 Ruská tajná služba FSB tvrdí, že ruské bezpečnostné zložky v nedeľu zabili skupinu ukrajinských sabotérov, ktorí sa pokúšali dostať do Ruska. Podľa vyhlásenia, ktoré zverejnili ruské tlačové agentúry, štvorica zomrela na hraniciach Ukrajiny s ruskou Brjanskou oblasťou.

13:59 Ruský prezident Vladimír Putin bude ešte do konca tohto roka hovoriť so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Podľa agentúry Interfax to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Detaily o témach plánovaného rozhovoru ani o jeho formáte ale neoznámil.

13:25 Dvaja opití vojaci v ruskom Novosibirsku začali v optike výtržnosti a vyviazli len s ospravedlnením.

13:22 Novinár Christo Grozev bol zaradený na zoznam hľadaných Ruska.

12:46 Vzdušné sily označujú výbuchy na ruskej leteckej základni Engels za „následky akcií Moskvy na Ukrajine“. Yurii Ihnat, hovorca vzdušných síl, povedal, že "ak si Rusi mysleli, že vojna sa ich nedotkne hlboko v tyle, mýlili sa."

12:10 Ruská armáda podnikla na Ukrajinu v nedeľu - na Prvý sviatok vianočný - vyše 40 raketových útokov, a to aj napriek vyhláseniam ruského prezidenta Vladimira Putina, že je pripravený rokovať. Oznámila to v pondelok ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správy denníka The Guardian.

11:50 585 nákladných lodí s viac ako 15 miliónmi ton poľnohospodárskych produktov od augusta opustilo Ukrajinu cez „obilný koridor“ podporovaný OSN, uviedol turecký minister dopravy Adil Karaismailoglu.

11:48 Ukrajina oslobodí Ruskom okupovaný Krym kombináciou vojenskej sily a diplomacie, povedal pre Ligu Kyrylo Budanov, šéf ukrajinského riaditeľstva pre spravodajské služby. "Ale nič sa nestane bez sily," povedal.

10:21 Raketové systémy Iskander, schopné niesť aj jadrové hlavice, a protiraketové systémy S-400, ktoré dodalo Rusko, boli rozmiestnené v Bielorusku a sú pripravené na vykonávanie svojich úloh. Oznámil to predstaviteľ bieloruského ministerstva obrany, informuje TASR podľa pondelkovej správy denníka The Guardian.

9:55 Ruské jednotky zaútočili na oblasti Doneck, Luhansk, Sumy, Cherson, Charkov a Záporožie na východe a juhu Ukrajiny, pričom podľa miestnych úradov zranili dvoch ľudí.

9:43 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 26. decembru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

8:18 Dnes bude v OSN oficiálne nastolená otázka vylúčenia Ruska z Bezpečnostnej rady OSN, uvádza 5 Kanal s odvolaním sa na ministra zahraničných vecí Dmytra Kuleba.

8:16 Ukrajinská armáda zasiahla 9 ruských kontrolných bodov. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo svojej aktualizácii z 26. decembra informoval, že ruská armáda odpálila päť rakiet, jeden letecký útok a viac ako 40 útokov MLRS proti Ukrajine.

7:18 Pád vraku zostreleného ukrajinského dronu na leteckú základňu Engels v ruskej Saratovskej oblasti si vyžiadal životy troch vojakov. Podľa ruských tlačových agentúr to dnes oznámilo ruské ministerstvo obrany. 

7:14 Ruská protivzdušná obrana zostrelila ukrajinské bezpilotné lietadlo, ktoré sa priblížilo k vojenskej leteckej základni v Saratovskej oblasti na juhu Ruska. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa v pondelok odvolala na ruské tlačové agentúry.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu