Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SPOMÍNAME S týmito vplyvnými svetovými osobnosťami verejného života sme sa minulý rok navždy rozlúčili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (14)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Lúčenie nikdy nie je ľahké. Aj v roku 2022 nás opustili viacerí svetoví lídri či osobnosti, ktoré prinášali do našich domovov smiech či kultúru a umenie. Ich odkaz svetu však zostáva medzi nami, či už ide o zábavu miliónov ľudí, inšpiráciu alebo pomoc pri zmene sveta k lepšiemu, ich príspevky ovplyvňujú životy mnohých z nás, často významným spôsobom.

archívne video

 

Pohreb profesora Vladimíra Krčméryho (Zdroj: Topky/Maarty)

Na pamiatku tých, ktorí nás tento rok opustili, vytvorili sme prehľad viacerých významných ľudí z politického života či zábavného priemyslu. Odchod kráľovnej Alžbety II patrí medzi najvýznamnejšie úmrtia tohto roka, ktoré pravdepodobne zatienili ostatné úmrtia. Pripomeňme si aj ďalších svetových lídrov, ktorí nás tento rok opustili - Michail Gorbačov, Madeleine Albrightová či Shinzo Abe, ale aj prvý minister Severného Írska David Trimble, bývalý čínsky prezident Ťiang Zemin, bývalý ukrajinský prezident Leonid Kravchuk, bývalý mexický prezident Luis Echeverria, bývalý prezident Peru Francisco Morales Bermudez, kubánsky diplomat Ricardo Alarcón či spoluzakladateľ Hnutia amerických Indiánov Clyde Bellecourt.

Kráľovná Alžbeta II 

Kráľovná Alžbeta II.
Zobraziť galériu (14)
Kráľovná Alžbeta II.  (Zdroj: SITA)

Najdlhšie vládnuca britská panovníčka (96), ktorá počas svojich 70 rokov na tróne pomohla modernizovať monarchiu počas desaťročí obrovských spoločenských zmien. Pre väčšinu Britov bola jediným panovníkom, ktorého počas svojho života poznali. Jej smrť vyvolala vo svete kolektívny smútok a rešpekt k jej stabilnému vedeniu. 

Michail Sergejevič Gorbačov

Michail Gorbačov
Zobraziť galériu (14)
Michail Gorbačov  (Zdroj: SITA/AP Photo/ Boris Yurchenko)

Posledný vodca Sovietskeho zväzu (91), stál na čele Sovietskeho zväzu od roku 1985 až do jeho zániku v roku 1991. Pod jeho vedením sa začala reformná politika prestavby a otvorenosti. Zaslúžil sa o zmiernenie napätia vo svete, skončenie studenej vojny a rozpad sovietskeho bloku. Za svoje činy získal Nobelovu cenu za mier.

Madeleine Albrightová

Madeleine Albrightová
Zobraziť galériu (14)
Madeleine Albrightová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Zach Gibson)

Rodáčka z Československa (84) bola americkou diplomatkou a ministerkou zahraničných vecí - prvá žena v tomto úrade. Zohrala významnú úlohu v rozširovaní NATO o krajiny bývalého východného bloku. 

Ivana Trump

Ivana Trump
Zobraziť galériu (14)
Ivana Trump  (Zdroj: SITA)

Ivana Trumpová, rodená Zelníčková (73) bola česko-americká podnikateľka, lyžiarka a modelka. Bola prvou manželkou podnikateľa, miliardára a neskoršieho amerického prezidenta Donalda Trumpa. Komunistická Štátna bezpečnosť viedla na Ivanu Trumpovú od apríla 1978 sledovací zväzok IVANA. Zhromažďovala v ňom informácie ako o nej, tak o jej manželovi.

Sidney Poitier

SPOMÍNAME S týmito vplyvnými
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/Doug Mills, File))

Herec (94), ktorý zmenil spôsob zobrazovania černochov na obrazovke, sa stal tiež prvým černošským hercom, ktorý získal Oscara za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe.

Meda Mládková

SPOMÍNAME S týmito vplyvnými
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Profimedia)

Česká zberateľka umenia, mecenáška a historička (102), podporovala umelcov v komunistickom Československu v čase, keď bola v exile za železnou oponou.

Shinzo Abe

SPOMÍNAME S týmito vplyvnými
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/Eugene Hoshiko))

Najdlhšie slúžiaci japonský premiér (67), bol tiež možno najpolarizovanejším politikom v nedávnej japonskej histórii.

Angela Lansburyová

SPOMÍNAME S týmito vplyvnými
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Profimedia)

Britská herečka a speváčka (96), viac ako z broadwayských muzikálov je u nás známa ako Jessica Fletcherová, spisovateľka kriminálnych románov v televíznom seriáli „To je vražda, napísala“. Seriál, ktorý mal dokopy 264 epizód, sa vysielal v rokoch 1984 až 1996.

Nichelle Nicholsová

SPOMÍNAME S týmito vplyvnými
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Profimedia)

Americká herečka a speváčka (90), ktorú poznajú najmä fanúšikovia seriálov a filmov Star Trek, kde stvárnila postavu Nyoty Uhury. Je jednou z prvých černošských žien, ktorá v televízii nevystupovala len ako slúžka a patrila do širšieho okruhu hlavných postáv seriálu.

Robbie Coltrane

Robbie Coltrane
Zobraziť galériu (14)
Robbie Coltrane  (Zdroj: profimedia.sk)

Komik a herec (72), ktorého stovky úloh zahŕňali psychológa riešiaceho zločiny v televíznom seriáli „Cracker“. Jeho asi najznámejšou úlohou bol Hagrid vo filmoch Harryho Pottera.

Vivienne Westwood

Britská módna návrhárka Vivienne Westwood ukazuje jej pas do médií pred Ekvádorskou ambasádou v Londýne
Zobraziť galériu (14)
Britská módna návrhárka Vivienne Westwood ukazuje jej pas do médií pred Ekvádorskou ambasádou v Londýne  (Zdroj: SITA)

Britská módna návrhárka (81) je považovaná za matku punkového štýlu. Bola jednou z prvých enviromentálnych aktivistiek v módnom priemysle. Počas svojej kariéry bola niekoľkokrát vyznamenaná kráľovnou Alžbetou II.

Pelé

SPOMÍNAME S týmito vplyvnými
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/Luca Bruno, File))

Vlastným menom Edson Arantes do Nascimento (82) je mnohými považovaný za najlepšieho futbalistu všetkých čias. Bol obdivovaný pre svoju rýchlosť a schopnosť skórovať hlavou. Vyhral tri majstrovstvá sveta a stal sa jednou z najvýznamnejších športových osobností minulého storočia.

Ďalšími osobnosťami zo sveta umenia a zábavy, ktorí nás opustili v roku 2022, sú: režisér Jean-Luc Godard, filmár Ivan Reitman, country speváčky Loretta Lynnová a Naomi Juddová, rocková hviezda Meat Loaf, bubeník Foo Fighters Taylor Hawkins, klávesák Depeche Mode Andy „Fletch“ Fletcher, spevák Maxi Jazz a člen skupiny Faithless, Jerry Lee Lewis, speváci a herci Olivia Newton-Johnová a Irene Cara, rapperi Coolio a Takeoff, speváci Ronnie Spector, Judith Durhamová a Gal Costa. Herci Leslie Jordan, Bob Saget, Tony Dow, Kirstie Alleyová, Ray Liotta, Irene Papasová, Sally Kellermanová, či Anne Hecheová.

Emeritný pápež Benedikt XVI.

Na archívnej snímke z 22. júna 2020 emeritný pápež Benedikt XVI.
Zobraziť galériu (14)
Na archívnej snímke z 22. júna 2020 emeritný pápež Benedikt XVI.  (Zdroj: TASR/Sven Hoppe/dpa-Pool/dpa)

O úmrtí najstaršieho pápeža informoval v sobotu ráno Vatikán. Benedikt, občianskym menom Joseph Ratzinger, sa v roku 2013 stal prvým pápežom za zhruba 600 rokov, ktorý na svoju funkciu rezignoval. Odvtedy žil nástupca pápeža Jána Pavla II. vo Vatikáne, kde sa po odchode z pápežskej funkcie venoval modlitbám a meditácii.

Zdravotný stav emeritného pápeža sa v posledných dňoch zhoršoval. Benedikt odmietal však prevoz do nemocnice, niekoľko zdravotníkov sa o neho staralo v bývalom vatikánskom kláštore Mater Ecclesiae.

Viac o téme: OsobnosťLíderSmrť2022
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu