Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň tristosiedmy (27. december 2022)

Vojna na Ukrajine
Vojna na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/LIBKOS)

KYJEV - Ruská armáda podnikla na Ukrajinu v nedeľu - na Prvý sviatok vianočný - vyše 40 raketových útokov, a to aj napriek vyhláseniam ruského prezidenta Vladimira Putina, že je pripravený rokovať. Ukrajinské ozbrojené sily zase v nedeľu podnikli takmer 20 útokov na ruské ciele. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

306. deň vojny na Ukrajine

306. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:36 Pri ostreľovaní ruskou armádou dostala v utorok zásah aj pôrodnica v juhoukrajinskom meste Cherson. V čase útoku sa v nej nachádzalo päť žien po pôrode. Nikto však nebol zranený. Podľa americkej spravodajskej televízie CNN o tom informoval námestník šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.

20:30 Talianska premiérka Giorgia Meloniová v utorok telefonovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ubezpečila ho, že jej vláda plne podporuje Ukrajinu. Informovala o tom Meloniovej kancelária. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

16:16 Spojené štáty spustili osobitný plán na uvedenie systému protivzdušnej obrany Patriot na Ukrajine do prevádzky za "necelých šesť mesiacov", hoci výcvik na jeho obsluhu trvá obvykle rok. V utorok to v rozhovore pre agentúru AP uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

16:10 Vo východoukrajinskom meste Kreminna stále prebiehajú ťažké boje, pretože ruská armáda tam neustále posiela čerstvé posily, uviedol v utorok podľa americkej spravodajskej televízie CNN šéf civilnej a vojenskej správy Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Informoval, že "ruským okupačným jednotkám sa za mesiac podarilo vybudovať veľmi silnú obranu. Privážajú tam obrovské množstvo záloh a techniky. Neustále obnovujú svoje jednotky", píše TASR.

15:24 Skupina mužov okradla a následne zabila osemčlennú rodinu v Ruskom okupovanej obci Makijivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. V utorok o tom informovala agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na správy ruských a ukrajinských médií.

14:11 Ruský dôstojník Jevgenij Nikiforov, napojený na súkromnú armádu Vagnerova skupina, bol vymenovaný za veliteľa Západného vojenského okruhu ruských ozbrojených síl, uviedli ukrajinské spravodajské služby. TASR prevzala v utorok informácie z webovej stránky britského denníka The Guardian.

14:03 Mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny statočne odoláva aj napriek sústredenému úsiliu ruských síl o jeho získanie. V utorok to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, informuje TASR podľa správy americkej televízie CNN. "Bachmut je v súčasnosti naša východná pevnosť. Nepriateľ tam totiž sústreďuje väčšinu svojho úsilia, vojenského vybavenia a zbraní," povedala Maľarová v rozhovore pre ukrajinskú televíziu.

13:20 Energetický deficit na Ukrajine sa "mierne znížil" v dôsledku zvýšenia produkcie tamojších elektrární, informoval 27. decembra ukrajinský prevádzkovateľ štátnej siete Ukrenergo.

13:00 Kremeľ vyzýva na rokovania o ukončení konfliktu na Ukrajine, pretože sa snaží získať viac času na doplnenie a preskupenie armády, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Alexandr Rodňanskyj v rozhovore pre americkú televíziu CNN, informuje v utorok TASR.

"Blitzkrieg (blesková vojna) dopadol pre nich katastrofálne a oni to vedia. Potrebujú preto viac času na preskupenie a obnovu svojich jednotiek," povedal Rodňanskyj, podľa ktorého sa Moskve nedá veriť.

12:50 Nemecko vyčleňuje 35 miliónov eur na podporu detí na Ukrajine. Nemecko prispelo 35 miliónmi eur do detského fondu OSN (UNICEF) na Ukrajine na podporu ukrajinských detí počas ruskej vojny, uviedlo nemecké veľvyslanectvo na Ukrajine.

12:20 Vojak z Kamčatky bol odsúdený na rok a osem mesiacov väzenia za odmietnutie účasti na bojových operáciách na Ukrajine. Rozsudok nenadobudol právoplatnosť.

11:11 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) neutralizovala tento rok vyše 4500 počítačových útokov na Ukrajinu, oznámil v pondelok predstaviteľ SBU Iľľa Viťuk. Správu priniesla v utorok webová stranka americkej televízie CNN.

Šéf útvaru SBU pre kybernetickú bezpečnosť Viťuk v oznámení uviedol, že Ukrajina "vstúpila do roka 2022 s tým, že sme mali za sebou osem rokov skúseností s hybridnou vojnou". Dodal, že "v čase (ruskej) invázie sme už boli pripravení na najhoršie scenáre". 

11:00 Kazašské podniky darujú ukrajinským nemocniciam 41 generátorov. Podniky poskytli ukrajinským zdravotníckym zariadeniam 41 generátorov elektrickej energie v hodnote približne 500 000 dolárov v dôsledku výpadkov elektriny v celej krajine, informovalo ministerstvo zdravotníctva.

10:30 Viac ako štvrtina exportu zbraní z Nemecka v roku 2022 smerovala na Ukrajinu. Nemecká vláda schválila vývoz zbraní v hodnote 8,35 miliardy eur v roku 2022. Z tohto množstva boli na Ukrajinu zaslané zbrane a výstroj v hodnote 2,24 miliardy eur.

10:00 Toto sa deje v Bakhmute v dôsledku ruskej agresie.

9:36 Poľsko je popredným poskytovateľom vojenskej pomoci Ukrajine, povedal šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell v rozhovore pre poľskú tlačovú agentúru PAP. Borrell sa tiež Poľsku poďakoval za podporovanie Ukrajiny a informoval, že EÚ doteraz doručila Kyjevu vojenskú pomoc za najmenej deväť miliárd eur.

9:15 Putin a Lukašenko sa stretli v Ruskom múzeu v SaintPetersburgu.

9:00 Ruský zákonodarca a multimilionár Pavel Antonov zomrel po páde z okna hotela v Indii, kde bol na dovolenke. Jeho smrť nasledovala len dva dni po záhadnej smrti jeho priateľa a straníckeho kolegu Vladimira Budanova v tom istom hoteli v meste Rájagadá v indickom štáte Urísa. Informácie priniesli v utorok indické aj britské médiá ako thehindu.com, NDTV či The Daily Telegraph.

O úmrtí Antonova – parlamentného poslanca z vládnej strany Jednotné Rusko, úspešného podnikateľa v potravinárskom priemysle, filantropa a kritika ruských útokov na Ukrajine – informovala aj ruská štátna tlačová agentúra TASS.

8:30 Spojené štáty chcú so svojimi spojencami zo Severoatlantickej aliancie a s Ukrajinou poraziť Rusko na bojovom poli a zničiť ho, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore, ktorý bol zverejnený v pondelok. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

"Kroky krajín kolektívneho Západu a (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského, ktorý je ním ovládaný, potvrdzujú globálny charakter ukrajinskej krízy," povedal Lavrov pre ruskú tlačovú agentúru TASS, z ktorej Reuters citoval.

8:00 Obyvatelia Enerhodaru, kde sa nachádza jadrová elektráreň Záporoží, budú podľa Ukrajinského centra národného odporu "evakuovaní" na Krym.

7:30 Na misii v Rusku zahynuli 4 ukrajinskí vojaci. Vojaci zahynuli na misii neďaleko ruskej Brjanskej oblasti, ktorá sa nachádza na severnej hranici Ukrajiny. Vojaci boli identifikovaní ako Jurij Horovec (34), Maksym Mykhaylov (32), Taras Karpyuk (38) a Bohdan Lyahov (19).

7:05 V dočasne obsadenej Makiivke v Doneckej oblasti neznámi ozbrojenci zastrelili osemčlennú rómsku rodinu Medzi mŕtvymi sú tri deti vrátane bábätka, hlási Kanal 5.

06:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že v pondelok absolvoval mimoriadne zasadnutie s predstaviteľmi vlády, na ktorom boli prijaté dôležité rozhodnutia týkajúce sa energetiky a infraštruktúry. "Pripravujeme sa na ďalší rok (vojny), nie len na zimné mesiace. Sú tu hrozby, ktoré treba eliminovať. Potrebné sú určité kroky a štát ich určite spraví," povedal. Zelenskyj tiež varoval, že Moskva by mohla chystať ďalšie útoky na ukrajinskú energetickú sieť. "Protivzdušná obrana sa (na takéto útoky) pripravuje, štát sa pripravuje, každý musí byť pripravený. Prosím, dávajte pozor na sirény," uviedol.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko v pondelok taktiež upozornil, že Rusko by mohlo na Silvestra, respektíve na Nový rok, opäť zaútočiť na ukrajinskú energetickú sieť raketami či riadenými strelami. "Rusi sa nezriekli útokov na našu energetickú sieť... a keďže sa zameriavajú na určité dátumy, Nový rok by mohol byť jedným z dní, keď sa pokúsia poškodiť našu energetickú sieť," povedal Haluščenko v ukrajinskej televízii, informuje agentúra DPA.

06:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok večer povedal, že situácia na frontových líniách v Donbase, a síce v mestách Bachmut, Kreminna a ich okolí, ako aj ďalších oblastiach, je "ťažká a bolestivá" a vyžaduje si maximálnu ukrajinskú "silu a koncentráciu". Informujú o tom stanice CNN a Sky News. "Situácia je tam ťažká a bolestivá. Okupanti (do bojov) nasadzujú všetko, čo majú k dispozícii - a to sú značné prostriedky - na dosiahnutie aspoň nejakého pokroku," povedal Zelenskyj vo svojom večernom prejave.

Ukrajinský prezident sa okrem toho poďakoval zamestnancom energetického sektora, ktorí cez Vianoce pracovali na obnove dodávok prúdu v rôznych častiach Ukrajiny. Hoci na niektorých miestach podľa Zelenského stále pretrvávajú výpadky, situácia sa zlepšuje. "Do dnešného večera je v rôznych častiach Ukrajiny bez prúdu približne deväť miliónov ľudí. Počet a trvanie výpadkov sa však postupne znižuje. Som vďačný každému jednému človeku, ktorý k takémuto výsledku prispel," povedal.

Kyjev buď vyhovie požiadavkám Moskvy, alebo o veci rozhodne ruská armáda, tvrdí Lavrov

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok večer povedal, že je na Kyjeve, aby vyhovel ruským požiadavkám, a to "demilitarizácii" a "denacifikácii" Ukrajiny. Ak sa tak nestane, rozhodne podľa Lavrova v tejto veci (vojne na Ukrajine) ruská armáda. Informuje o tom agentúra Reuters a stanica Sky News.

"Naše návrhy na demilitarizáciu a denacifikáciu území ovládaných (ukrajinským) režimom a elimináciu hrozieb, akú predstavujú voči ruskej bezpečnosti, zahŕňajúcej aj naše nové územia, sú nepriateľovi dobre známe," povedal Lavrov, ktorého citovala ruská štátna agentúra TASS. "Je to jednoduché: Splňte ich pre svoje vlastné dobro. Inak o tejto otázke rozhodne ruská armáda," dodal.

Podľa Sky News tak Kremeľ reagoval na pondelňajší rozhovor ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu pre agentúru AP. Kuleba v ňom uviedol, že Kyjev chce do konca februára, a teda výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, usporiadať tzv. mierový summit, a to pravdepodobne na pôde Organizácie Spojených národov (OSN). Na otázku, či bude na summit pozvané aj Rusko, Kuleba odpovedal, že je potrebné, aby sa táto krajina najprv zodpovedala za svoje vojnové zločiny na medzinárodnom súde. Zároveň bagatelizoval tvrdenia Moskvy o jej pripravenosti na dialóg. "Rusko) pravidelne hovorí o tom, že je pripravené rokovať, nie je to však pravda, lebo všetko, čo robí na bojisku, dokazuje opak," povedal.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu