Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Meloniová telefonovala so Zelenským: Talianska vláda plne podporuje Ukrajinu

Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka Giorgia Meloniová (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

RÍM - Talianska premiérka Giorgia Meloniová v utorok telefonovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ubezpečila ho, že jej vláda plne podporuje Ukrajinu. Informovala o tom Meloniovej kancelária. Informovala o tom agentúra Reuters.

Meloniová, ktorá sa premiérskej funkcie ujala v októbri, je podporovateľkou Kyjeva aj napriek opačným názorom vo vládnej koalícii, ako aj rozdelenej verejnej mienke. "Giorgia Meloniová uistila (Zelenského) o plnej podpore Ukrajiny zo strany talianskej vlády v politickej, vojenskej, ekonomickej a humanitárnej oblasti, ako aj pri oprave ukrajinskej energetickej infraštruktúry a budúcej obnove Ukrajiny," napísala Meloniovej kancelária.

Premiérka pozvala Zelenského do Ríma

Zelenskyj sa na Twitteri poďakoval talianskej premiérke za jej "solidaritu a nepretržitú podporu" a oznámil, že Taliansko zvažuje dodanie protivzdušných systémov Ukrajine. Taliansky minister obrany Guido Crosetto v decembri potvrdil, že Kyjev požiadal Rím o poskytnutie systému protivzdušnej obrany SAMP/T, ktorý vyvinuli spoločne Francúzsko a Taliansko. Meloniovej kancelária tiež uviedla, že premiérka "potvrdila svoj zámer" navštíviť Kyjev a pozvala tiež Zelenského do Ríma.

Viac o téme: PodporaTalianskoUkrajinaVolodymyr ZelenskyjGiorgia Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu