Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň tristý (20. december 2022)

Vianočný stromček v Kyjeve Zobraziť galériu (2)
Vianočný stromček v Kyjeve (Zdroj: SITA/AP Photo/Vasilisa Stepanenko)

KYJEV - Predstaviteľ ukrajinskej tajnej služby uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin začiatok špeciálnej operácie na Ukrajine trikrát posunul. TASR správu prevzala v pondelok z webovej stránky stanice Sky News.

Naživo z Kyjeva

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 299

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 299 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 V Ukrajinou ovládaných oblastiach Doneckej oblasti na východe krajiny zostáva napriek nariadeniu o povinnej evakuácii najmenej 200.000 civilistov. Oznámila to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, informovala v utorok televízia CNN, od ktorej správu TASR prevzala.

21:15 Ukrajina odobrala novinársku akreditáciu reportérke dánskej verejnoprávnej televízie DR Matilde Kimerovej pre obvinenia, že šíri ruskú propagandu. Oznámila to v utorok samotná televízna stanica, pričom DR i Kimerová obvinenia popreli. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

20:43 Rusko vypovedalo s Ukrajinou dohodu o vzájomnom uznávaní diplomov a akademických titulov.

20:05 Výbuch na plynovode Bratstvo v ruskej Čuvašskej republike neovplyvní objem prepravovaného zemného plynu. Oznámil to v utorok ruský energetický koncern Gazprom, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

19:50 Spojené štáty plánujú podľa viacerých amerických predstaviteľov poslať Ukrajine elektronické zariadenia, ktoré dokážu premeniť neriadené letecké bomby na muníciu s vysokou presnosťou zásahu. TASR o tom informuje podľa televízie CNN.

18:27 Ukrajinského generála suspendovali po tom, ako daroval šéfovi poľskej polície granátomet, ktorý minulý týždeň vybuchol v budove policajného riaditeľstva vo Varšave. Oznámil to v utorok poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski, informuje TASR podľa správy tlačovej agentúry PAP.

18:04 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok upozornila, že v súvislosti s prebiehajúcou vojnou by mohlo na Ukrajine trpieť duševnou poruchou až desať miliónov ľudí, teda približne štvrtina jej obyvateľov. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. "WHO odhaduje, že až desať miliónov ľudí je ohrozených nejakou formou duševnej poruchy, od úzkosti a stresu až po závažnejšie stavy," povedal zástupca WHO na Ukrajine Jarno Habicht.

17:23 Ruský prezident Vladimir Putin sa stretne v stredu s vysokopostavenými predstaviteľmi ruskej obrany, aby stanovil vojenské ciele Ruska na nadchádzajúci rok a zhodnotil priebeh konfliktu na Ukrajine. Oznámil to v utorok Kremeľ, informujeme podľa správy agentúry AFP.

17:20 Dôsledky ostreľovania v regióne Belgorod.

16:35 Volodymyr Zelenskyj zverejnil fotografie z Bakhmutu a ešte raz poďakoval ukrajinskej armáde za odvahu.

15:45 Tento rok po začatí vojny na Ukrajine opustilo Rusko približne 100.000 IT špecialistov. Uviedol to v utorok ruský minister pre digitálny rozvoj, telekomunikácie a masmédiá Maksut Šadajev. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Po ruskej invázii 24. februára húfne utekali z vlasti najmä tí mladí Rusi, ktorí pracujú v IT sektore a sú schopní pracovať na diaľku. Mobilizácia, vyhlásená koncom septembra, spustila ďalší masový odchod, pripomína AFP.

15:36 Traja ľudia zahynuli v utorok pri výbuchu plynovodu Bratstvo v západnej časti Rusku, v Čuvašskej republike. Oznámil to šéf miestnej regionálnej správy Oleg Nikolajev, informuje TASR podľa správy agentúry AFP a televízie Sky News. "Podľa predbežných údajov (na mieste) pracovali štyria ľudia. Nanešťastie traja z nich zahynuli, keď sa nečakane vznietil plyn... Prežila jedna osoba, šofér, ktorý je v šoku," uviedol Nikolajev pre ruskú štátnu televíziu.

14:44 Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) zaznamenal alarmujúci stav hromadiacich sa podnetov na spoločnosti s prepojením na očnú kliniku iClinic. Požiadal dočasne povereného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby konal. Situáciu podľa úradu treba riešiť najmä s ohľadom na bezpečnosť liečby a predchádzanie možného neodôvodneného čerpania zdrojov verejného zdravotného poistenia. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚDZS Monika Hudecová.

13:20 Vo väzniciach v Spojených štátoch si tresty odpykáva viac ako 60 Rusov, ktorí sa podľa námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Veršinina dostali za mreže v dôsledku protiprávneho honu amerických tajných služieb na ruských občanov. V rozhovore pre agentúru RIA Novosti ich označil za rukojemníkov bez toho, aby poskytol akékoľvek dôkazy o tom, že by odsúdenie niektorého z Rusov v USA bolo protiprávne.

12:46 Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa odhadov britských tajných služieb usiluje zbaviť osobnej zodpovednosti za čiastočne neúspešnú inváziu ruských síl na Ukrajine, ktorú sprevádzajú veľké straty vojakov, ako aj za rastúcu nespokojnosť Rusov s pretrvávajúcou vojnou. V utorok to vo svojej pravidelnej správe na sociálnej sieti Twitter uviedlo ministerstvo obrany v Londýne.

12:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v utorok mesto Bachmut na východe krajiny, kde už niekoľko mesiacov prebiehajú jedny z najťažších bojov s ruskými silami. TASR informáciu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na ukrajinskú prezidentskú kanceláriu.

11:45 Situácia na okupovanom území Ukrajiny, ktoré Rusko jednostranne vyhlásilo za vlastné, je mimoriadne zložitá, uviedol dnes ruský prezident Vladimír Putin. Vo videoprejave k dnešnému dňu bezpečnostných služieb ich zamestnancov vyzval, aby na Ukrajine potlačili operácie zahraničných agentov a urýchlene identifikovali "zradcov, špiónov a sabotérov", napísal ruskojazyčný server BBC.

10:35 Ruský súd v sibírskom meste Ťumen zistil vinnú z diskreditácie ruskej armády aktivistku, ktorá kriedou napísala na asfalt nápis "Net v...e". Podľa súdu nápis znamenal "Nie vojne!", žena sa však obhajovala, že v skutočnosti znamenal "Niet voble!" s odkazom na druh ryby z čeľade kaprovitých, ktorý vraj neznáša. Žena bude musieť zaplatiť pokutu 30.000 rubľov, napísal s odkazom na rozhodnutie súdu ruskojazyčný sever BBC.

9:30 Spoločné čínsko-ruské vojenské cvičenie, ktoré sa začne v stredu, je podľa Pekingu zamerané na "ďalšie prehĺbenie" spolupráce medzi oboma stranami. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AP.

8:53 Medzinárodný menový fond (MMF) schválil program pre Ukrajinu, ktorého cieľom je udržanie ekonomickej stability po invázii Ruska a podpora financovania štátu donormi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

8:36 Za "mimoriadne ťažkú" označil ruský prezident Vladimir Putin situáciu v štyroch ukrajinských oblastiach nelegálne anektovaných Moskvou v septembri tohto roka, píše agentúra Reuters.

8:11 Ruskí vojaci ďalej útočia na severnom úseku frontu pri mestách Svätove a Kreminna a pri Bachmute av okolí Donecku, informoval dnes ukrajinský generálny štáb. Rusko začalo inváziu na Ukrajinu tento rok 24. februára, teda presne cez 300 dní.

6:51 Spojené štáty pozorne sledujú ruskú vojenskú prítomnosť v Bielorusku a budú v tom pokračovať, uviedla tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

6:00 Na Ukrajine sa znižuje podiel tých, ktorí chcú oslavovať pravoslávne Vianoce rovnako ako v Rusku 7. januára. Zatiaľ čo vlani sa pre tradičný dátum sviatku vyjadrilo 71 percent Ukrajincov, podľa prieskumu zverejneného v pondelok je to už iba 55 percent, informovala agentúra DPA.

V Kyjeve rozsvietili vianočný stromček neporaziteľnosti

Predstavitelia ukrajinského hlavného mesta Kyjev v pondelok v centre mesta rozsvietili vianočný stromček, ktorý podľa slov starostu nazvali "vianočný stromček neporaziteľnosti". TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Vianočný stromček v Kyjeve
Zobraziť galériu (2)
Vianočný stromček v Kyjeve  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vasilisa Stepanenko)

Tento 12 metrov vysoký strom umiestnili na Sofijskom námestí. Na mieste sa zhromaždilo niekoľko desiatok obyvateľov mesta. Stromček je osvetlený modrými a žltými svetlami, čo sú farby ukrajinskej zástavy.

"Rusi sa pokúšajú našim občanom ukradnúť normálny život, my im však nedáme šancu ukradnúť našim deťom najväčšie sviatky - Nový rok a Vianoce," povedal starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

"Nazvali sme ho vianočný stromček ukrajinskej neporaziteľnosti, pretože robíme všetko pre to, aby deti mali sviatky aj napriek týmto náročným časom," dodal Kličko.

Kyjevské mestské zastupiteľstvo podľa starostu zvažovalo umiestnenie stromčeka aj z dôvodu ruských útokov na energetickú infraštruktúru Ukrajiny. Radnica však svetlá stromčeka napojila na dieselový generátor a použila časť výzdoby z minulého roka, píše AFP.

Putin začiatok ruskej invázie údajne trikrát odložil

"Na základe informácií, ktoré sme zozbierali, bola táto vojenská operácia trikrát preložená," uviedol predstaviteľ hlavnej správy vojenskej rozviedky ukrajinského ministerstva obrany (GUR) Vadym Skibickyj v rozhovore pre nemecký denník Bild. Posledný odklad sa podľa neho uskutočnil v polovici februára.

Rusko spustilo svoju inváziu na Ukrajine 24. februára. Predchádzajúce dátumy jej možného začiatku nie sú známe, píše Sky News. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) podľa Skibického zohrala dôležitú úlohu pri presviedčaní ruského prezidenta a predstaviteľov armády, aby poslali vojakov na Ukrajinu.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu