Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dvoch Francúzov a jedného Belgičana v Iráne obvinili zo špionáže

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Irán v utorok obvinil zo špionáže a ohrozenia národnej bezpečnosti krajiny dvoch Francúzov a jednéhou Belgičana. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová zatknutie dvojice francúzskych občanov potvrdila v novembri, keď sa v Iráne konali rozsiahle protivládne protesty, píše DPA. Colonnová už v októbri oznámila, že v Iráne zadržiavajú (ďalších) piatich Francúzov, napísala vtedy na svojej webovej stránke rozhlasová stanica Radio France Internationale (RFI).

Iránske úrady v minulosti zadržali viacerých občanov európskych krajín a vzniesli voči nim obvinenia, dodáva DPA. V islamskej republike od prepuknutia protestov v septembri minulého roka zadržali najmenej 40 cudzincov. Bezpečnostné služby ako dôvod uvádzajú obvinenia zo špionáže. Kritici však Iránu vyčítajú, že zneužíva zahraničných občanov ako politických rukojemníkov, píše DPA.

Celoštátne protesty vypukli v Iráne v polovici septembra v reakcii na smrť Kurdky Mahsy Amíníovej (22). Zomrela vo väzbe po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania pre ženy. Iránske bezpečnostné zložky voči účastníkom protestov tvrdo zakročili. Stovky osôb prišli o život a ďalšie tisíce boli zadržané. Niekoľko osôb bolo odsúdených na smrť a najmenej dvaja muži boli v spojitosti s protestami popravení.

Viac o téme: ŠpiónFrancúziBelgičanIránske revolučné gardy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu