Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pri útoku v Iráne zahynuli štyria členovia revolučných gárd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Štyria príslušníci iránskych bezpečnostných síl prišli o život pri "teroristickom" útoku na juhovýchode krajiny, informovala v pondelok iránska štátna tlačová agentúra IRNA.

Členovia iránskych revolučných gárd podľa nej zahynuli "počas teroristického činu" v oblasti mesta Saráván v provincii Sístán a Balúčistán blízko hraníc s Pakistanom. Ide o jednu z najchudobnejších oblastí Iránu a domov menšiny Balúčov, ktorí vyznávajú sunnitskú odnož islamu – na rozdiel od šiitskej vetvy, ktorá v Iráne dominuje, píše AFP.

"Silná prítomnosť bezpečnostných síl prinútila časti skupiny utiecť smerom na Pakistan," uviedla IRNA bez toho, aby poskytla ďalšie podrobnosti o útočníkoch. V tejto územnej oblasti už predtým došlo k stretom s gangmi pašerákov drog, ako aj povstalcami z menšiny Balúčov a extrémistickými skupinami sunnitských moslimov.

A navyše, do Sístánu a Balúčistánu sa rozšírili aj celoštátne protesty, ktoré v Iráne vyvolala smrť Mahsy Amíníovej. Táto mladá Kurdka zomrela 16. septembra po zadržaní mravnostnou políciou v Teheráne za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy.

Viac o téme: úmrtiaútok Irán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu