Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pranie špinavých peňazí z Ruska: V Španielsku zadržali podozrivú ženu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettytimages.com)

MADRID - V Španielsku zadržali v rámci vyšetrovania prania špinavých peňazí súvisiacich s korupčnou kauzou Magnitskij jednu ženu. Oznámilo to v stredu Španielsko a Európsky policajný úrad (Europol), informuje o tom správa agentúry Reuters.

Španielska polícia nezverejnila meno zadržanej, no uviedla, že plánuje zhabať tri nehnuteľnosti, dve luxusné autá a 19 bankových účtov spojených s podozrivou. Europol uviedol, že nemenovanú osobu zatkli na Kanárskych ostrovoch. V rámci vyšetrovania zločineckej skupiny podozrivej z prania špinavých peňazí pôvodom z Ruska zaistili v Španielsku už 75 nehnuteľností v celkovej hodnote 25 miliónov eur.

Peniaze boli posielané na účty ruských občanov

Pri vyšetrovaní sa podarilo identifikovať skupinu jednotlivcov ruskej národnosti, ktorí majú len malé alebo žiadne väzby k Španielsku. "Špinavé peniaze boli posielané buď na bankové účty týchto ruských občanov, ktorí údajne bývajú v Španielsku, aby za ne kúpili nehnuteľnosti alebo ich poslali španielskym realitným kanceláriám so silnými väzbami na ruskú komunitu, ktoré v mene údajných klientov nehnuteľnosť kúpili," uviedol Europol.

Súvis s korupčnou kauzou

Pôsobenie zločineckej skupiny súvisí s korupčnou kauzou, ktorú odhalil ruský právnik a daňový poradca Sergej Magnitskij. Obvinil skupinu vysokopostavených úradníkov z miliardových machinácií na úkor fondu Hermitage Capital a ruského štátneho rozpočtu. Zomrel ako 37-ročný v moskovskom väzení v roku 2009, pričom sa predtým sťažoval na zlé zaobchádzanie. V Rusku bol posmrtne usvedčený z daňového úniku.

Viac o téme: MagnitskijPranie špinavých peňazíEuropolKorupčná kauzaŠpanielkko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu