Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

EÚ schválila novú liečbu pre pacientov s pokročilou rakovinou prostaty

Vlajky EÚ pred budovou EK
Vlajky EÚ pred budovou EK (Zdroj: Getty Images)

ZÜRICH - Európska únia schvália nový typ liečby proti pokročilej rakovine prostaty od farmaceutickej spoločnosti Novartis. Oznámila to v pondelok táto švajčiarska firma. Informovala o tom agentúra AFP.

EÚ odobrila liečivo s názvom Pluvicto, ktoré je určené pre dospelých pacientov trpiacich na kastračne rezistentnú rakovinu prostaty s metastázami. Novartis uviedol, že v roku 2020 bolo na celom svete diagnostikovaných viac ako 1,4 milióna nových prípadov rakoviny prostaty a podľahlo jej 375.000 osôb. Dodal, že v 112 krajinách sveta ide o najrozšírenejší druh onkologického ochorenia u mužov.

Túto liečbu už v marci schválili Spojené štáty a pridala sa k nim i Kanada a Británia. Fakt, že Európska komisia (EK) schválila Novartis, "je dôležitým míľnikom pre pacientov s rakovinou prostaty v pokročilom štádiu, ktorí už nemajú veľa alternatívnych možností liečby", uviedla farmaceutická spoločnosť.

Novartis skúma ďalšie možnosti využitia liečby

EK schválila liečbu pre tých pacientov, ktorí už boli neúspešne liečení inými typmi liečiv – taxánovou chemoterapiou či androgénnymi receptormi. Pluvicto dostal zelenú na základe výsledkov štúdie, na ktorej sa zúčastnilo 831 pacientov. Ukázalo sa, že v porovnaní s už existujúcimi druhmi liečby znižuje riziko úmrtia až o 38 percent. Novartis uviedol, že v súčasnosti skúma možnosť, či by sa táto liečba dala použiť aj v prvých štádiách rakoviny prostaty.

Moderna a MSD informovali o vývoji novej vakcíny proti rakovine kože

Farmaceutické spoločnosti Moderna a MSD oznámili, že potenciálna vakcína proti rakovine kože, ktorú práve vyvíjajú s použitím rovnakej technológie ako v očkovacích látkach proti ochoreniu COVID-19, obstála v priebežnej klinickej štúdii. Hodnota akcií oboch firiem preto v utorok značne narástla. Infornuje o tom agentúra AP. Farmaceutické spoločnosti uviedli, že kombinácia vakcíny a imunoterapie Keytruda od MSD viedla k štatisticky významnému zvýšeniu šance na prežitie u pacientov s melanómom v treťom a štvrtom štádiu, ktorým tumor odstránili chirurgicky.

V priebežnej klinickej štúdii, na ktorej sa zúčastnilo 157 pacientov, túto kombináciu porovnávali s účinkom samotnej Keytrudy. Tí pacienti, ktorí dostali kombináciu vakcíny a imunoterapie, mali až o 44 percent nižšie riziko úmrtia či relapsu ochorenia. MSD a Moderna začnú s treťou fázou klinických skúšok nového lieku na budúci rok. Je to spravidla posledná a najväčšia fáza, po ktorej dostanú úrady na kontrolu liečiv žiadosť o uvedenie lieku na trh.

Agentúra AP pripomína, že nová vakcína by mala vycvičiť imunitný systém pacienta tak, aby rozoznal a zameral sa na špecifické mutácie v tumore. Samotná imunoterapia Keytruda je zameraná na vyhľadávanie a boj proti nádorovým bunkám.

Viac o téme: LiečbaSchváleniePacientiRakovina prostaty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu