Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ruské zúfalstvo v oblasti dodávok má hmatateľnú podobu: Tlačia sa tam už potravinové lístky!

Katastrofálnu situáciu v Rusku s ohľadom na prídelový systém demonštruje najnovšie video.
Katastrofálnu situáciu v Rusku s ohľadom na prídelový systém demonštruje najnovšie video. (Zdroj: Twitter.com/Anton Geraščenko)

TULA - O tom, že ruská agresia a vojna ako taká stiera všetky hranice a dobré vplyvy trhu v rámci ekonomiky svedčí aj najnovšie video z ruského mesta Tula, kde podľa videí zo sociálnych sietí už dochádza k tlači tzv. potravinových lístkov. Tie sa tlačia v prípade ekonomickej nedostatočnosti krajiny či v prípade nedostatku tovaru v krajine a nemožnosti ďalšieho dovozu. Dochádza k akejsi "racionalizácii" nákupov, ktoré spotrebiteľom prikazujú si kupovať len toľko, na koľko majú nárok.

Vojna na Ukrajine trvá už 285 dní (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ruská federácia podľa najnovšieho videa, ktoré zverejnil na sociálnej sieti Twitter poradca ukrajinského ministra vnútra  Anton Geraščenko, začala v Tulskej oblasti tlačiť potravinové lístky na prídel. Video pochádza z ruského kanála Telegram.

Miestne úrady argumentujú, že k týmto krokom pristúpili po dlhšom plánovaní a stanovené sú ruskými zákonmi.

Ryža, soľ či mliečne výrobky

Toto môže evokovať niekoľko vecí a pre pamätníkov povedomých spomienok. V tejto situácii totiž začína celý prípad vyzerať ako začiatok zavádzania prídelového systému na potraviny. Nateraz však nie je úplne isté, či to skutočne bude ruskou realitou.

Kupóny sú totiž vytlačené v spojitosti s mäsovými výrobkami, mliečnými výrobkami, rybími výrobkami a soľou. "Ministerstvo priemyslu a obchodu Tulskej oblasti vykonáva práce na aktualizácii dokumentov o zásobovaní obyvateľstva potravinárskymi a nepotravinárskymi výrobkami. Tieto práce sú stanovené platnými právnymi predpismi a sú naplánované," uvádza sa v stanovisku pre Tulskaja Press.

Podobné praktiky tu už boli, cez vojnu

Podľa Geraščenka, ktorý video na Twitteri zdieľal ide o "pokus vysporiadať sa s nedostatkom základného tovaru". V tomto prípade by išlo o prídelový systém či takzvanú racionalizáciu nákupov, čo je administratívne opatrenie, ktoré každému obyvateľovi určuje, aké množstvo základných potrieb si môže kúpiť. Toto opatrenie je charakteristické tým, že sa spravidla využíva sa časoch hlbokej núdze alebo počas vojny.

Viac o téme: DodávkyEkonomická situáciaRuskoPotravinové lístky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu