Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rusko nebude predávať ropu, ktorá podlieha cenovému stropu skupiny G7

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Rusko nebude exportovať ropu, ktorá podlieha cenovému stropu, na ktorom sa dohodli skupina G7 a Austrália, aj keby malo znížiť produkciu, vyhlásil v nedeľu ruský vicepremiér Alexander Novak. Informuje o tom agentúra Reuters.

Skupina G7 a Austrália sa dohodli na cenovom strope na ruskú ropu dopravovanú po mori na úrovni 60 USD (56,94 eura) za barel (159 litrov). Cenový strop má vstúpiť do platnosti v pondelok (5. 12.) a mal by zabrániť, aby dopravné firmy, rovnako ako aj poisťovacie a zaisťovacie spoločnosti manipulovali s ruskou ropou kdekoľvek na svete, ak by sa predávala nad maximálnou cenou stanovenou skupinou G7 a jej spojencami.

Novak označil cenový strop za veľké narušenie pravidiel voľného obchodu zo strany Západu, ktoré destabilizuje energetické trhy a spôsobí nedostatok na strane ponuky. "Pracujeme na mechanizmoch zákazu využitia cenového stropu bez ohľadu na to, na akej úrovni je stanovený, pretože takýto zásah môže ešte viac destabilizovať trh," uviedol Novak. "Budeme predávať ropu a ropné produkty len krajinám, ktoré s nami budú spolupracovať za trhových podmienok, aj keby sme museli mierne znížiť produkciu."

Poľsko, Estónsko a Litva podporili cenový strop na ruskú ropu 60 USD za barel

Ministri z Poľska, Estónska a Litvy, zodpovední za záležitosti EÚ, podporili návrh Európskej únie pre cenový strop na ruskú ropu stanovený na 60 amerických dolárov za barel. Uviedli to v spoločnom vyhlásení zverejnenom v nedeľu. TASR prevzala správu z poľskej tlačovej agentúry PAP. Ministri vo vyhlásení napísali, že cenový strop pomôže zvýšiť účinnosť sankcií EÚ uvalených na Rusko po tom, čo spustilo inváziu na Ukrajinu. Poznamenali však, že cenové obmedzenie je "iba jedným prvkom reakcie EÚ na agresiu Ruska proti Ukrajine". "Ministri Estónska, Litvy a Poľska, zodpovední za európske záležitosti, sú za prijatie dohody o obmedzení cien ropy, ktorej cieľom je znížiť príjmy Ruska z predaja ropy," uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Poľský veľvyslanec pri EÚ Andrzej Sadoš už v piatok povedal, že Poľsko súhlasilo s podporou tento cenový strop na ruskú ropu. Podľa Sadoša tento mechanizmus zaistí, že ruská ropa bude najmenej o päť percent lacnejšia, než je jej cena na trhu. Cenový strop postihne ruskú ropu dodávanú tankermi. Tento limit na ruskú ropu na úrovni 60 amerických dolárov za barel dohodli Európska únia, skupina krajín G7 a Austrália. Počas rokovaní o tom, v akej výške má byť tento cenový strop, predovšetkým Poľsko - ale aj pobaltské štáty -, navrhovalo nižšiu sumu, 30 dolárov za barel.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však v sobotu večer v príhovore označil cenový strop 60 dolárov za barel za "slabý". Podľa neho je pre Moskvu "celkom pohodlný". "Je len otázkou času, kedy sa aj tak budú musieť zaviesť silnejšie nástroje," argumentoval Zelenskyj. A dodal: "Je škoda, že sa tento čas stratí. Logika je jasná: ak bude cenový strop na ruskú ropu 60 dolárov namiesto napríklad 30 dolárov, ako navrhovali Poľsko a pobaltské štáty, potom bude do ruského rozpočtu pribúdať okolo sto miliárd dolárov ročne..."

Viac o téme: RopaCenový stropRuskoSkupina G7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu