Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Experti o komunikácii Kremľa: Putin je zúfalý, pretože pomaly stráca kontrolu

Vladimir Putin stráca kontrolu nad komunikáciou. Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin stráca kontrolu nad komunikáciou. (Zdroj: SITA/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Vladimir Putin od začiatku vojny takmer nereagoval na fámy alebo špekulácie. Teraz sa zdá, že šéf Kremľa je nútený zmeniť kurz. Odborníci tvrdia, že Putin stráca časť kontroly nad komunikáciou.

Taktika Vladimíra Putina bola jasná: O svojej „vojenskej špeciálnej operácii“ na Ukrajine sa od začiatku vojny snažil rozprávať čo najmenej. Chcel udržať vojnu mimo ruského života. Teraz je však zrejme Putin nútený zmeniť stratégiu. Odborníci z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) na to vidia dôvod: Putin pomaly, ale isto stráca kontrolu nad komunikáciou.

archívne video

Zástupcovia parlamentných výborov pre obranu V4 podpísali spoločné memorandum (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Náznak zmeny stratégie: Putinov hovorca Dmitrij Peskov sa v utorok cítil nútený urobiť vyhlásenie. Peskov povedal, že Rusi by si mali počúvať oficiálne oznámenia ministerstva obrany a prezidenta. Občania by mali ignorovať „provokatívne správy“ na sociálnych médiách, ako je Telegram, povedal Peskov.

Kremeľ sa snaží obmedziť rastúci vplyv opozície

Kremeľ reaguje na čoraz hlasnejšie fámy, že čoskoro môže dôjsť k druhej veľkej mobilizácii. Peskov sa svojimi nezvyčajnými vyjadreniami snaží zdiskreditovať rastúci vplyv ruskej opozície. Na druhej strane sa zameriava aj na skupinu, ktorá je v skutočnosti na Putinovej strane: Na tých vojenských blogerov a vojnových obhajcov, ktorí používajú Telegram na ovplyvňovanie ruskej mienky.

V týchto telegramových skupinách sa už týždne zbierajú indície pre druhú mobilizáciu. A už dlho sa neustále objavujú správy o nových regrútoch, ktorí sa sťažujú na slabý výcvik, chaotické podmienky na fronte a slabé dodávky potravín a zbraní do armády. „Potrava pre delá“ sa už dávno stala súčasťou komunikácie.

Ruskí muži narukujú do armády
Zobraziť galériu (2)
Ruskí muži narukujú do armády  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Putin chce späť kontrolu, kým sa nálada nezmení

Výskumníci „ISW“ sa nazdávajú, že Putin chce opäť získať kontrolu nad komunikáciou. Najnovšie Putin schválil aj zákon, ktorý zakázal zhromaždenia v ruských vládnych budovách, univerzitách, školách, nemocniciach, železničných staniciach a kostoloch. Pretože všade v Rusku sú vždy menšie a väčšie vzbury novo zmobilizovaných ľudí alebo ich príbuzných. Putin tomu chce naliehavo zabrániť skôr, ako sa nálada v krajine zmení a obavy z druhej mobilizácie povedú k veľkej mobilizácii proti nemu.

Provojnová nálada v Rusku sa už aj tak dávno vyparila. Iba štvrtina Rusov podporuje prezidenta v tejto otázke. Ak sa mu nepodarí opäť získať kontrolu nad komunikáciou, toto číslo sa môže ešte viac zmenšiť.

Viac o téme: KomunikáciaRuskoVladimir PutinKremeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu