Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kanada predvolá ruského veľvyslanca kvôli nenávistným tvítom o komunite LGBTQ

Kanadská ministerka zahraničných vecí Mélanie Jolyová
Kanadská ministerka zahraničných vecí Mélanie Jolyová (Zdroj: SITA/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

OTTAWA - Kanadská ministerka zahraničných vecí Mélanie Jolyová v pondelok nariadila predstaviteľom svojho úradu predvolať ruského veľvyslanca v Ottave Olega Stepanova v súvislosti s "nenávistnými" príspevkami na sociálnej sieti Twitter proti komunite LGBTQ. Jeden z tvítov bol namierený proti kanadskej ministerke športu Pascale St-Ongeovej, ktorá sa otvorene hlási k lesbickej orientácii, informuje agentúra AFP.

Ruská ambasáda zverejnila odkazy na Twitteri v uplynulých dňoch po tom, čo ruskí poslanci v poslednom čítaní jednohlasne schválili návrh zákona o zákaze akejkoľvek "propagandy LGBTI" v Rusku.

"Neprekvapujúco, Rusi si opäť vybrali nenávistnú propagandu," uviedla vo vyhlásení zástupkyňa šéfa komunikácie kanadskej ministerky zahraničných vecí Emily Williamsová. "Toto je útok na kanadské hodnoty prijímania a tolerancie," dodala s tým, že Jolyová nariadila predvolanie ruského veľvyslanca.

Ruské tvíty obsahovali aj fotografickú ilustráciu dúhovej vlajky s červenou čiarou v červenom kruhu, čo indikovalo jej zakázanie, spolu s poznámkou: "Je to všetko o rodine. Rodina je muž, žena a deti". Ruská ambasáda tiež adresovala ministerke St-Ongeovej, ktorá vystúpila proti "ruskej homofóbnej propagande", poznámku, aby "preskúmala a vysvetlila, ako prišla na tento svet", cituje AFP.

"Absolútne nemôžeme tolerovať túto rétoriku a ešte menej následné komentáre na odpoveď ministerky St-Ongeovej," upozornila Williamsová. Rusko sa snažilo prezentovať LGBTQ vzťahy ako produkt nebezpečného západného vplyvu a pritvrdilo v rétorike, keď Moskva presadzuje svoju vojenskú kampaň na Ukrajine, píše AFP.

Viac o téme: VeľvyslanecRuskoKanadaMélanie Jolyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu