Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Somálska armáda tvrdí, že zlikvidovala najmenej 100 bojovníkov aš-Šabábu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

MOGADIŠO - Somálske ozbrojené sily v sobotu informovali, že počas nočných bojov v centre krajiny zabili najmenej sto bojovníkovej militantnej organizácie aš-Šabáb vrátane desiatich veliteľov. Informovala o tom agentúra DPA.

Tamojšie ministerstvo informácií uviedlo, že somálske jednotky dostali podporu od spravodajských služieb a zahraničných vojenských partnerov. Militanti sa údajne pripravovali na väčší útok, pravdepodobne v stredosomálskom štáte Galmudug. Žiadne ďalšie podrobnosti neboli zverejnené, DPA však poznamenala, že Somálsko v jeho boji proti hnutiu podporujú USA.

Somálska armáda tvrdí, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Zahynulo už viac než 600 civilistov

Militanti z aš-Šabábu v ostatnom čase uskutočnili viacero útokov v Mogadiše a ďalších oblastiach Somálska po tom, čo nová vláda prezidenta Hasana Šajcha Mahmúda zintenzívnila boj proti tejto organizácii. Podľa vysokého komisára OSN pre ľudské práva Volkera Türka pri útokoch aš-Šabábu vo východnej Afrike zahynulo tohto roku už viac než 600 civilistov.

Somálska armáda tvrdí, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Dva najkrvavejšie bombové útoky sa odohrali 29. októbra v Mogadiše a prišlo pri nich o život viac než 120 ľudí a vyše 330 utrpelo zranenia. Vláde sa však v posledných mesiacoch podarilo zorganizovať protiofenzívu a tvrdí, že hnutie vytlačila z veľkých častí územia, ktoré malo kedysi pod kontrolou.

Viac o téme: útokyArmádaSomálskoZlikvidovanie100 bojovníkovAš-Šabábu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu