Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň tristopiaty (25. december 2022)

(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu v emotívnom vianočnom posolstve vyzval obyvateľov Ukrajiny, ktorí sú nútení znášať útrapy vojny rozpútanej Ruskom, aby boli odvážni a vytrvali.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Vojna na Ukrajine - deň č. 304 

Vojna na Ukrajine - deň č. 304 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:50 Ruské sily ostreľovali na Štedrý deň viac ako 65 osád na Ukrajine. Ruské jednotky ostreľovali Kupiansk v Charkovskej oblasti viac ako 10-krát pomocou MLRS a ostreľovali 25 osád v regióne, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

21:29 Ukrajina dostala od partnerov 1,5 miliardy dolárov na podporu energetického sektora. Podpora od partnerov ukrajinskému energetickému sektoru predstavuje 1,5 miliardy dolárov, uviedol 25. decembra premiér Denys Shmyhal a dodal, že prišlo 200 nákladných áut na opravu poškodenej infraštruktúry.

21:27 Najmenej 70 príslušníkov ruských síl utrpelo zranenia pri útoku na ruský veliteľský post v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, oznámili v nedeľu ukrajinské ozbrojené sily. Správu priniesla tlačová agentúra DPA.

20:14 Čína posilňuje vzťahy s Ruskom, obhajuje vojnový postoj. V dnešnom prejave čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi povedal, že Peking „prehĺbi strategickú vzájomnú dôveru a vzájomne výhodnú spoluprácu“ s Moskvou.

20:13 Jevgenij Prigožin, blízky spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina a šéf ruskej súkromnej armády Vagnerova skupina, v nedeľnom interview ostro skritizoval oligarchov a ďalších bohatých ľudí v krajine. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

19:26 Ruskí vojaci pokračujú v útokoch na nemocnice v Chersonskej oblasti a spustili "cielené teroristické útoky na inštitúcie poskytujúce pomoc ľuďom", povedal guvernér Chersonskej oblasti Jaroslav Januševič.

19:22 Rusko dodá 24 bojových lietadiel Suchoj Su-35 Iránu, ktorého letectvo nemá kvalitné vojenské lietadlá, uviedla izraelská televízia i24NEWS s odvolaním sa na nemenované západné spravodajské zdroje.

17:55 Zahraniční lídri vyjadrili podporu Ukrajincom, keď oslavovali Vianoce napriek ruskej vojne Zahraniční lídri vyjadrili podporu Ukrajine vo svojich vianočných posolstvách, keďže Ukrajinci čelia najťažším zimným sviatkom.

15:52 Vladimir Putin vyhlásil, že Kremeľ je „pripravený rokovať so všetkými zainteresovanými“ s cieľom dosiahnuť to, čo považuje za „prijateľné riešenia“ svojej brutálnej vojny proti Ukrajine.

15:51 Ruské jednotky vypálili tri rakety na priemyselnú zónu v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti, informoval starosta Kramatorska Oleksandr Honcharenko.

14:42 Väčšina obyvateľov Nemecka je proti tomu, aby Berlín dodal Ukrajine tanky Leopard 2, ktoré má nemecká armáda vo výzbroji od roku 1979. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov pre agentúru DPA, ktoré boli zverejnené v nedeľu.

14:13 Vo veku 69 rokov zomrel v nedeľu ráno v Moskve vo vojenskej nemocnici N. N. Burdenka bývalý vrchný veliteľ pozemných síl Ruskej federácie, armádny generál Alexej Maslov. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na koncern Uralvagonzavod, kde Maslov v posledných rokoch pôsobil. Príčinu úmrtia Maslova koncern neoznámil.

13:40 Pápež František vo vianočnom prejave vyzval na ukončenie „nezmyselnej“ vojny na Ukrajine. „Nech nás Pán inšpiruje, aby sme ponúkli konkrétne gestá solidarity na pomoc všetkým trpiacim a nech osvieti mysle tých, ktorí majú moc umlčať hromy zbraní,“ povedal.

13:15 Okupanti presúvajú rezervy do Berďanska a Melitopolu, uvádzajú noviny „Strana“ s odvolaním sa na Petra Andrjuščenka, poradcu starostu Mariupolu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu