Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dráčik už vyšetruje česká polícia: Koniec homofóbnym prejavom a iným nenávistným glosám?!

V Eurovei zatvorili Dráčik. Vodu vynášajú v kýbloch a detských bazénikoch Zobraziť galériu (5)
V Eurovei zatvorili Dráčik. Vodu vynášajú v kýbloch a detských bazénikoch (Zdroj: topky)

PRAHA – Polícia v Českej republike potvrdila, že sa začala prípadom zaoberať. Prinútili ju k tomu príspevky od majiteľa dráčika, ktorí kritizuje od invázie Ukrajiny, cez LGBTI+ skupiny až po koronavírus. Najnovšie čelia jeho kritike členovia parlamentu aj s prezidentkou.

„Začali sme sa s prípadom zaoberať. V tejto chvíli však musíme prípad najskôr posúdiť, až potom je možné oznámiť, či ide o protiprávne jednanie, prípadne o aký druh,“ potvrdila pre české Lidovky.cz hovorkyňa policajného prezídia Irena Pilařová.

V Eurovei zatvorili Dráčik. Vodu vynášajú v kýbloch a detských bazénikoch

Konkrétne analyzujú príspevky s názvami „Skutočný zámer nezmyselných hnutí.“ a druhý s názvom „Čo sú zač a na čo sú? A čo sme my?“. Majiteľ Dráčika, Dušan Viglaský v nich kritizoval LGBTI+ skupiny s podtónom nenávisti, krátko po vražde na Zámockej ulici  a v druhom prípade spochybňoval očkovanie proti ochoreniu Covid-19. Jeden z jeho známych citátov znel: Nejaká tekvicová hlava vám prikáže, dajte si túto injekciu. Pýtate sa. Čo obsahuje? Nevieme. Aké má účinky? Nevieme. Kto je za ňu zodpovedný? Vy. No dobre, tak si ju dám. Je to normálne? Ste normálni?".

Aj keď majiteľ píše nenávistné a konšpiračné glosy už od začiatku roka, od vypuknutia vojny na Ukrajine, iba nedávno sa dánsky výrobca stavebníc Lego voči jeho výrokom ohradil a pozastavil propagáciu ich stavebníc a údajne zvažuje aj ďalšie kroky. "Boli sme sklamaní, keď sme videli komunikáciu na webe Dráčik, a pozastavili sme propagačnú inzerciu, zatiaľ čo situáciu preskúmame,“ napísal zástupca firmy Lego. Dodávanie tovaru však do spomínaného hračkárstva nezastavili.

Dráčik už vyšetruje česká
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: dracik.sk)

Dráčik má v Českej republike 70 kamenných predajní a nenávistné bannery, ktoré ukladá aj do archívu, sú prekladané pravidelne aj do českého jazyka.

Viac o téme: DemagógoviaNenávistné prejavyHoaxyDráčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu