Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Stoltenberg varoval pred oslabovaním podpory pre Ukrajinu

Jens Stoltenberg vystúpil s prejavom na Parlamentnom zhromaždení NATO Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg vystúpil s prejavom na Parlamentnom zhromaždení NATO (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrea Comas)

MADRID - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v pondelok varoval pred oslabovaním podpory pre Ukrajinu, ktorá od konca februára čelí ruskej vojenskej invázii, informuje agentúra DPA.

Ako Stoltenberg povedal poslancom z krajín NATO, ktorí sa zišli v španielskej metropole Madrid, on vie, že podpora Ukrajiny bude niečo stáť a že veľa ľudí už trpí rastúcimi nákladmi na energie a potraviny.

"Cena, ktorú platíme ako spojenci v NATO, sa však meria v peniazoch, kým Ukrajinci platia cenu, ktorá sa meria krvou. A ak umožníme (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi vyhrať, všetci budeme musieť zaplatiť oveľa vyššiu cenu," upozornil Stoltenberg. "A to bude mať priame dôsledky pre našu bezpečnosť. Svet sa stane nebezpečnejším a my zraniteľnejšími," dodal s tým, že "musíme byť pripravení podporovať Ukrajinu aj na dlhé trate".

Jens Stoltenberg vystúpil s prejavom na Parlamentnom zhromaždení NATO
Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg vystúpil s prejavom na Parlamentnom zhromaždení NATO  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrea Comas)

Stoltenberg vystúpil s prejavom na Parlamentnom zhromaždení NATO, kde poslanci z 30 krajín Aliancie diskutujú o otázkach bezpečnostnej a obrannej politiky, píše DPA.

Varoval spojencov pred vytváraním si závislosti od Číny

Západné krajiny musia byť opatrné a nevybudovať si novú závislosť od Číny v období, keď sa snažia odstrihnúť od dodávok ruských energií v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Varoval pred tým v pondelok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje agentúra Reuters.

"Pozorujeme rastúce úsilie Číny kontrolovať našu kritickú infraštruktúru, dodávateľské siete a kľúčové priemyselné odvetvia," uviedol Stoltenberg počas návštevy v Španielsku. "Vzácne čínske nerasty sú prítomne všade - v našich telefónoch, autách a v našom vojenskom vybavení... Nesmieme autoritatívnym režimom poskytnúť nijakú šancu na to, aby využili našu zraniteľnosť a oslabili nás," pokračoval Stoltenberg.

Členské krajiny NATO v júni vo svojej novej strategickej koncepcii opísali Čínu ako výzvu pre "záujmy, bezpečnosť a hodnoty" Aliancie. Čína je v koncepcii opísaná ako ekonomická a vojenská veľmoc, ktorej stratégia, úmysly a budovanie armády "sú nepriezračné", pripomína Reuters. V tomto najnovšom dokumente NATO je pozorovateľná zmena paradigmy. V predchádzajúcej stratégii z roku 2010 totiž nebol Peking ani len spomenutý. Čína bola vtedy na Západe vnímaná ako neškodný obchodný partner a výrobca, analyzuje Reuters.

Viac o téme: PodporaNATOJens StoltenbergUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu