Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Heger a Rutte sa zhodli na potrebe posilňovania obrannej spolupráce

Slovenský premiér Eduard Heger (vľavo) a holandský premiér Mark Rutte diskutujú počas stretnutia v Haagu Zobraziť galériu (2)
Slovenský premiér Eduard Heger (vľavo) a holandský premiér Mark Rutte diskutujú počas stretnutia v Haagu (Zdroj: TASR/Úrad vlády SR)

HAAG - Predseda slovenskej vlády Eduard Heger a holandský premiér Mark Rutte sa v pondelok zhodli, že aj po nedávnom dopade rakety na územie Poľska, ktorý si vyžiadal dve obete na životoch, musia obe krajiny naďalej posilňovať obrannú spoluprácu. Informoval o tom Eduard Heger vo vyjadrení po spoločnom rokovaní v holandskom Haagu.

Slovenský premiér poukázal na nutnosť neustále rozvíjať vzájomné vzťahy s partnermi, o to viac podľa neho v čase, "keď máme vojnu za hranicami". "Holandsko sa voči nám zachovalo ako správny spojenec, keď nám poskytlo ochranu nášho neba batériou Patriot a vojenskú posilu ihneď po útoku Ruska na Ukrajinu. Markovi Ruttemu som sa za to opätovne poďakoval," uviedol Heger vo vyjadrení zverejnenom na sociálnej sieti.

 

🇸🇰 SLOVENSKO MÁ V HOLANDSKU SPOJENCA 🇳🇱 Som rád, že po návšteve holandského premiéra Mark Rutte začiatkom roka sa opäť...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Monday, November 21, 2022

Holandský premiér zároveň Hegera podľa jeho slov ubezpečil, že "na východnej hranici chcú byť stále prítomní, pretože musíme spoločne bojovať proti ruskej agresii". "V minulosti vlády podceňovali silu spolupráce a práve vojna v našej bezprostrednej blízkosti nám jasne ukázala, že potrebujeme spojencov," podotkol slovenský premiér. Dodal, že obe krajiny spája mnohé vrátane zodpovednosti za budúce generácie. Slovensko má podľa neho v Holandsku dobrého priateľa a spojenca.

Slovenský premiér Eduard Heger (vľavo) a holandský premiér Mark Rutte diskutujú počas stretnutia v Haagu
Zobraziť galériu (2)
Slovenský premiér Eduard Heger (vľavo) a holandský premiér Mark Rutte diskutujú počas stretnutia v Haagu  (Zdroj: TASR/Úrad vlády SR)

Premiér Heger v pondelok v rámci návštevy Holandska navštívi aj Medzinárodný trestný súd a bude rokovať s predstaviteľmi Eurojustu.

Viac o téme: ObranaSpoluprácaSlovenskoHolandskoMark RutteEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu