Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň dvestošesťdesiaty štvrtý (14. november 2022)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (15)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok označil stiahnutie ruskej armády z Chersonu na juhu Ukrajiny ako "začiatok konca vojny". Uviedol to v pondelok počas návštevy znovuzískaného mesta. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

263. deň vojny na Ukrajine

263. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenerho v pondelok uviedla, že ruské sily zničili kľúčovú energetickú infraštruktúru v Chersonskej oblasti pred tým, než sa minulý týždeň stiahli zo západného brehu rieky Dneper.       

"Energetické zariadenie, ktoré zásobovalo energiou celý pravý breh Chersonskej oblasti a významnú časť Mykolajivskej oblasti, je prakticky zničené," uviedol šéf spoločnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj v príspevku na sociálnej sieti Facebook.    

21:40 Rusko zaradilo mená stoviek kanadských občanov na svoju čiernu listinu. Medzi Kanaďanmi, ktorým Moskva zakázala vstup do krajiny, je aj herec Jim Carrey či spisovateľka Margaret Atwoodová, uviedli dnes agentúry TASS a AP. Ide o odpoveď na kanadské sankcie proti Rusku.

21:10 Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) pondelok zahlasovalo za rezolúciu, ktorá vyzýva Rusko, aby sa zodpovedalo za porušenie medzinárodného práva v súvislosti s inváziou na Ukrajinu a zaplatilo vojnové reparácie.

20:30 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo maďarskú vládu, aby odsúdila výzvu parlamentného poslanca a predsedu radikálneho Hnutia naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom) Lászlóa Toroczkaia na zmenu hraníc. Na výzvu upozornil v pondelok server hirklikk.hu.

"Výzva Lászlóa Toroczkaia na úpravu štátnych hraníc je neprijateľná. Vyzývame maďarskú vládu, aby odsúdila takéto nezodpovedné prejavy, ktoré podkopávajú bilaterálne vzťahy a nezodpovedajú duchu dobrého susedstva,“ uviedol na Facebooku hovorca ukrajinského rezortu diplomacie Oleh Nikolenko. 

20:00 Rusko nie je v takej pozícii, aby si diktovalo podmienky mierových rokovaní zameraných na ukončenie vojny na Ukrajine. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko takto v pondelok reagoval na tvrdenia Moskvy o tom, že požiadavkám Kyjeva na stiahnutie všetkých svojich síl nevyhovie. Informuje o tom stanica Sky News. 

"Ukrajinský vzorec na mier ostáva rovnaký: okamžité ukončenie vojny, stiahnutie všetkých ruských vojakov, obnova ukrajinskej územnej celistvosti, kompenzácia škôd a poskytnutie účinných záruk neopakovania agresie," uviedol Nikolenko. "Za iných podmienok nie je možné dosiahnuť trvalý mier," dodal.

19:00 Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok v Bruseli odobrili prípravu výcvikovej misie ukrajinských vojakov na pôde EÚ. Asistenčná misia EÚ Ukrajina (EUMAM) by mala zabezpečovať výcvik až do veľkosti brigády, no počíta sa aj s výcvikom špeciálnych jednotiek. Celkovo by výcvik, ktorý by mal prebehnúť na území Poľska, mohlo dostať až 15.000 ukrajinských vojakov.

"Na dnešnom stretnutí sme odsúhlasili túto misiu a to, čo som už povedal, pretrváva. My sa zapojíme aktívne do tejto misie. Aj v mieste výcviku, ale aj ponúknutím našich spôsobilostí a vojenských zariadení na Slovensku," povedal minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer. 

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu