Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Frustrácia a bizár v jednom: TÁTO mestská štvrť je úplné fiasko, ľudia sa tu cítia ako v dobách temna

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MELBOURNE – Jedno z najväčších miest v Austrálii sa vďaka svojmu prirýchlemu rozširovaniu postaralo o bizarnú situáciu. Ľudia majú radi nové veci, preto niet divu, že sa v novej štvrti Melbourne začali rýchlo kupovať byty a pozemky pre stavbu domov. Po čase však prišlo rozčarovanie. Ako je možné, že nemali signál?

Obyvatelia austrálskeho Melbourne sa začali sťahovať do štvrte vzdialenej 35 km od centra mesta. Hovorili si, že okolo nich vyrastie všetko nové. Určite si však nemysleli, že budú bývať v lokalite, kde je mizerné alebo žiadne pokrytie internetu, informuje Daily Mail. Rovnaký problém je tu aj s volaním, pretože smartphony nie sú schopné chytiť dostatok signálu. 

Frustrácia je o to väčšia, že kvôli volaniu musia obyvatelia novej štvrte Clyde North cestovať niekedy aj desiatky kilometrov smerom do centra mesta. Nejde však len o jednu ulicu. Býva tu už 32-tisíc obyvateľov, ktorí sú takpovediac odrezaní od zvyšku sveta.  

Cestuje každý deň

Miestna obyvateľka Michelle Thomsonová sa vyjadrila, že jej život sa stal nočnou morou, keďže musí prejsť autom 2 km od svojho domova, aby si mohla vôbec zavolať. Dodala, že nemá na výber. Túto procedúrur musí absolvovať takmer každý deň, aby kontrolovala svojho otca. "Nedá sa tu žiť. Je to tu ako v dobe temna. Minulý týždeň som musela ísť von, aby som kontaktovala okolitý svet. Neviem zavolať lekárovi, ani sa objednať," poznamenala. Michelle pracuje z domu v oblasti bankovníctva. V Clyde North však niečo ako homeoffice jednoducho neexistuje. Každý deň musí cestovať 12 km do nákupného centra, aby mohla byť online a komunikovať s klientmi a kolegami.  

Frustrácia a bizár v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Bojí sa o dieťa

Počas minulého týždňa cestári prerušili kábel, ktorý spájal vo štvrti Clyde North 1 300 domácností s okolitým svetom. Pracujúci ľudia, z ktorých je mnohých na homeoffice, zostali celých päť dní bez internetového a telefónneho spojenia. Niektorí si možno povedia, že päť dní ubehne ako voda, no vo štvrti žije aj Erin Lalorová, ktorej dcéra Genevieve (8) trpí pre alergie silnými anafylaktickými šokmi. "Veľmi sa bojím, že niečo zje a dostane silnú reakciu. V tej chvíli budem stratená, pretože nemáme signál a nebudem vedieť zavolať pomoc," dodala.

Telstra viní mesto

Úrady však takmer okamžite zareagovali s tým, že pomoc sa dá zavolať aj z miest, ktoré nie sú pokryté dostatočným signálom. Ako sa však neskôr ukázalo, nebol to jediný dôvod. Neexistujúci signál tu bol ešte pred budovaním novej cesty. Austrálska telekomunikačná spoločnosť Telstra Group Limited obviňuje mesto z rýchleho budovania nových štvrtí. Jej vysielače sú preťažené, no mesto nedovolí postaviť nové. 

Frustrácia a bizár v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa generálnej riaditeľky Telstry Jenny Grayovej je jediným riešením na uspokojenie dopytu a zníženiu preťaženia siete, vybudovanie viacerých staníc na pokrytie signálu. Mestská rada poukázala na to, že developeri môžu predávať nové pozemky bez toho, aby bola oblasť dostatočne pokrytá. Ide vraj o medzeru v zákonoch o štátnom plánovaní. Balcon Group, ktorá postavila Clyde North Orana Estate, tvrdila, že poskytovanie telekomunikačných veží na podporu telefónneho pokrytia je mimo kontroly pozemkových developerov.

Viac o téme: SignálFrustráciaAustráliaMelbourneBizárClyde NorthTelstra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu