Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Blíži sa koniec vojny na Ukrajine? Rusi sú podľa Lavrova pripravení rokovať, ako odpovie Západ?

Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov Zobraziť galériu (2)
Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

MOSKVA – Koncom februára prekvapilo Rusko svojou mohutnou ofenzívou na Ukrajinu celý svet. Ešte väčším prekvapením bolo, keď tento útok nazval Putin "špeciálnou vojenskou operáciou". Prvotné plány Moskvy úplne stroskotali. Malo to byť obsadenie bez boja, no faktom je, že na Ukrajine sa bojuje už osem mesiacov. Svitá však možno na lepšie časy.

Sergej Lavrov, minister zahraničných vecí Ruskej federácie, uviedol, že prezident Vladimir Putin nezmenil svoj postoj a naďalej je pripravený rokovať o konci bojov na Ukrajine. Informáciu priniesla Ukrainska Pravda s odvolaním sa na RIA Novosti a RT, štátny spravodajský portál sponzorovaný Kremľom. Lavrov sa mal vyjadriť nasledovne: "Sme pripravení diskutovať so Západom o znížení napätia na Ukrajine pod podmienkou, že druhá strana predostrie reálne návrhy založené na rovnakom princípe." 

Pod pojmom reálne návrhy si Moskva predstavuje, že Ukrajina príde s riešením, ktoré bude Putin akceptovať. Šéf ruskej diplomacie okrem toho dodal, že Kremeľ a najmä Putin sú naďalej ochotní stretnúť sa za jedným stolom. Spomenul aj Američanov, keď hovoril o viacerých iniciatívach, ktoré mali viesť k telefonickému dialógu bojujúcich strán. "Pokiaľ sa istí ministri zahraničia obrátia na mňa s rovnakou žiadosťou, budem vždy reagovať pozitívne," dodal. 

Západ nebude mať na výber 

Rusko podľa Lavrova nikdy neodmietlo ponuku na rokovania. Údajne to mala byť Ukrajina, ktorá tak konala na základe pokynov zo Západu. Z vyjadrenia ruského ministra zahraničných vecí nie je jasné, či je Kremeľ ochotný rokovať priamo s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, alebo len za prítomnosti západných vyslancov. 

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Dňa 27. októbra na plenárnom zasadnutí Valdajského medzinárodného diskusného klubu v Moskve ruský prezident Vladimir Putin povedal, že skôr či neskôr bude musieť Západ začať dialóg na rovnakej úrovni. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že základom pre rozhovory medzi Vladimirom Putinom a americkým prezidentom Joeom Bidenom by mohla byť túžba Spojených štátov vypočuť si ruské obavy o bezpečnostných zárukách.

Viac o téme: RuskoMoskvaSergej LavrovVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu